Το ακροδεξιό κόμμα τρίτη δύναμη πλέον στη γερμανική Βουλή
Η πρώτη εντύπωση απατά: σχεδόν καλοντυμένος, ήπιος και χαμογελαστός εμφανίστηκε ο κορυφαίος υποψήφιος του ακοδεξιού κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ για δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το βράδυ της Κυριακής, εν μέσω πανηγυρισμών στο κομματικό στρατηγείο της «Εναλλακτικής Γερμανίας» (AfD). Aλλά αυτό που είχε να πει δεν ακούγεται συχνά στη μεταπολεμική Γερμανία, ούτε συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη της χώρας: «Θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ» προειδοποίησε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Για να προσθέσει πάραυτα: «Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας». Όλα αυτά, αφού βεβαίως ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για τον «ιδεαλισμό» τους.
Λίγο αργότερα ο εκ των επικεφαλής της AfD Γιοργκ Μόιτεν απέρριπτε τις αιτιάσεις περί «ακροδεξιού» και «εξτρεμιστικού» κόμματος. Σε δηλώσεις του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστήριξε ότι το κόμμα του απλώς καλύπτει τον πολιτικό χώρο που κάλυπτε παλαιότερα το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. «Περίπου έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι το έχουν αντιληφθεί αυτό και είναι προσβολή για όλους αυτούς τους ανθρώπους να θεωρούνται ακραίο» διαμαρτύρεται ο Μόιτεν. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξαγγέλλει μία «ηχηρή αντιπολίτευση» στο γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Γι αυτό έχουμε εκλεγεί άλλωστε». Κατά τον Μόιτεν η AfD «κέρδισε τις εκλογές», καθώς έχει τριπλασιάσει την εκλογική της δύναμη μέσα σε 4 χρόνια. Στους επόμενους στόχους του κόμματος είναι και η «σύσταση εξεταστικής επιτροπής» για την Άνγκελα Μέρκελ, είπε ο Μόιτεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ARD το 49% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «η AfD αντελήφθη, καλύτερα από άλλα κόμματα, ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία δεν αισθάνονται ασφαλείς», ενώ ένα 37% θεωρεί θετική την προεκλογική εξαγγελία του κόμματος ότι «θα περιορίσει τη δράση του Ισλάμ». Σε συνάρτηση με όλα αυτά έχει ενδιαφέρον η άμεση αντίδραση ηγετικών στελεχών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) μετά την εκλογική πανωλεθρία ότι περνούν στην αντιπολίτευση και δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Εάν συνέβαινε αυτό, η AfD θα ανελάμβανε ρολο αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα γερμανική Βουλή.
Πηγή: dw.com