Βρετανία: Επί ποδός η αστυνομία για διαδηλώσεις ακροδεξιών

Πενήντα πέντε εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο

Μία σειρά από εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και ρατσιστικού μίσους έχουν προγραμματίσει για το σαββατοκύριακο ακροδεξιές ομάδες της Βρετανίας, με πρόφαση την πρόσφατη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι στο Γούλγουιτς από ισλαμιστή.
 
Οι οργανώσεις αλληλλεγγύης στα θύματα της ρατσιστικής βίας ήδη αποκαλούν "Ημέρα του Μίσους" το Σάββατο, καθώς έχουν ανακοινωθεί 55 εκδηλώσεις της ακροδεξιάς Αγγλικής Αμυντικής Λέγκας (EDL) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το νεοφασιστικό Βρετανικό Εθνικό Κόμμα έχει καλέσει σε πορεία στο Λονδίνο.
 
 
Η EDL είναι γνωστή για τις βίαιη τροπή που συνήθως παίρνουν οι εκδηλώσεις της, παρόλο που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα "μη ρατσιστικό κίνημα αφιερωμένο στην ειρηνική διαμαρτυρία κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού". Η μητροπολιτική αστυνομία έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει εντάσεις και  βίαιες συγκρούσεις.
 
Οι πόλεις που κατά παράδοση φιλοξενούν τις μαζικότερες εκδηλώσεις ακροδεξιών τα τελευταία χρόνια είναι το Λονδίνο, το Λίντς, το Λούτον και το Μπέρμιγχαμ, όμως "φέτος θα διοργανωθούν πολύ περισσότερες εκδηλώσεις της EDL, σε αρκετές πόλεις για πρώτη φορά", όπως αναφέρει ο Νίκ Λόουλς, στέλεχος της αντιρατσιστικής οργάνωσης "Ελπίδα, όχι Μίσος".
 
 
Στο άκουσμα των ακροδεξιών εκδηλώσεων, τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κινήματα της χώρας έχουν αποφασίσει να μην μείνουν άπραγα και συσπειρώνονται για να δώσουν τη δική τους συλλογική, δυναμική απάντηση.