Ειδικοί του ύπνου βοηθούν τους πιλότους της F1 να μην κρασάρουν

Ειδικοί του ύπνου βοηθούν τους πιλότους της F1 να μην κρασάρουν

Το jet lag, οι ζώνες ώρας και οι απαιτητικοί αγώνες που επιβάλουν ξεκούραση

Οι οδηγοί της Formula 1 είναι γνωστό για το λαμπερό τρόπο ζωής τους και τα ταξίδια ανά τον κόσμο. Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί, οι πιλότοι των γρήγορων οχημάτων θα ριχτούν στη μάχη του  Grand Prix της Σιγκαπούρης, που διεξάγεται στο φαντασμαγορικό σκηνικό της Μαρίνα Μπέι. Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή στους δρόμους του μεγάλου λιμανιού της Ανατολής.

Πολύωρα ταξίδια σε γωνιές της Γης για αγώνες με υψηλές απαιτήσεις, καταπονούν τον οργανισμό των οδηγών κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ομάδες τους. Γι αυτό, γράφει το CNN, οι ομάδες στρέφονται σε ειδικούς του ύπνου προκειμένου να βοηθήσουν τους αθλητές να έχουν «μετωπική» με το μαξιλάρι τους και όχι σε κάποια κούρσα. Με άλλα λόγια, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι οδηγοί τους θα διατηρούν τη πνευματική τους διαύγεια πριν και μετά τη καρό σημαία.

Ο οδηγός Kevin Magnussen την ώρα που χασμουριέται

«Εάν είστε υγιείς, δε μπορείτε πραγματικά να κοιμάστε πάρα πολύ και όσο περισσότερο κοιμάστε τόσο καλύτερα αποδίδετε - είναι αποδεδειγμένο», λέει ο Steven Lockley, αναπληρωτής καθηγητής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. «Ο ύπνος είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί της F1 για να βεβαιωθούν ότι θα έχουν τη βέλτιστη απόδοση».

Στη Σιγκαπούρη ο αγώνας διεξάγεται βραδινές ώρες με αποτέλεσμα οι οδηγοί να «καταλήγουν για ύπνο στις 3 και 4 τα ξημερώματα», λέει ο επιστήμονας ο οποίος αναφέρεται στις δυσκολίες που υπάρχουν με τις διαφορές ώρες από χώρα σε χώρα και το jet lag «Αρχίζουμε να τους φέρουμε στη νέα ζώνη ώρας πριν φύγουν για ένα νέο ταξίδι, προκειμένου να έχουν καθαρό κεφάλι και στη συνέχεια να διαχειρίζονται τους κύκλους φωτός / σκοταδιού, ο οποίος είναι βασικός συγχρονιστής των κιρκαδικών ρολογιών.
Χρησιμοποιούμε επίσης μελατονίνη, η οποία είναι καλή για τη διαχείριση της χρήσης καφεΐνης, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσει στην εγρήγορση αλλά και να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις του ύπνου», σημειώνει.


«Πάντα πάλευα όλα αυτά τα χρόνια με τον ύπνο όταν βρισκόμουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας ... μου έπαιρνε τόση ενέργεια», λέει ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Nico Rosberg ο οποίος ασπάζεται τις μεθόδους και τη βοήθεια του Lockley. «Απλώς είχα πάντα εκείνη την ελάχιστη επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται τις κρίσιμες στιγμές...», εξηγεί.

Ο Lockley μελετά τον ύπνο τα τελευταία 25 χρόνια και εκτός από πιλότους της Formula, η πελατεία του απαρτίζεται και από αστροναύτες.