Περισσότεροι από 400 άνθρωποι φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, κυρίως «τρομοκράτες» του ARSA
Οι μουσουλμάνοι αντάρτες Ροχίνγκια, οι επιθέσεις των οποίων εναντίον της αστυνομίας στα τέλη Αυγούστου στη Μιανμάρ προκάλεσαν μια εκστρατεία καταστολής εκ μέρους του στρατού, απέρριψαν σήμερα οποιαδήποτε βοήθεια προέρχεται από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Δεν έχουμε καμιά σχέση με την Αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος ή οποιαδήποτε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Και δεν επιθυμούμε οι οργανώσεις αυτές να εμπλακούν στη σύγκρουση στο Αρακάν (παλιά ονομασία της Πολιτείας Ραχίν)», γράφει σήμερα η ARSA σε ανακοίνωσή της στο Twitter.
Σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση ισλαμιστικών ιστοτόπων, η Αλ-Κάιντα κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους μουσουλμάνους να «υποστηρίξουν τους Ροχίνγκια οικονομικά και στρατιωτικά».
Τη βοήθεια αυτή απορρίπτει ρητά η εξέγερση των Ροχίνγκια, η οποία «ζητεί από τα κράτη της περιοχής να αναχαιτίσουν και να εμποδίσουν την είσοδο στην Πολιτεία Ραχίν τρομοκρατών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση».
Την Κυριακή ο Στρατός Σωτηρίας των Ροχίνγκια του Αρακάν (ARSA), γνωστότερος τοπικά με την ονομασία Χάρακαχ αλ-Γιακίν («Κίνημα της πίστης» στα αραβικά), είχε ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή των επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεών του ώστε να επιτραπεί η άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Περίπου 380.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει από τα τέλη Αυγούστου στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Χιλιάδες άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους. Διαφεύγουν από μια εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο στρατός μετά τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα που πραγματοποίησε ο ARSA στα τέλη Αυγούστου.
Χθες Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από τη Μιανμάρ να λάβει «άμεσα» μέτρα για να σταματήσει η βία στις δυτικές περιοχές της χώρας.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, κυρίως «τρομοκράτες» του ARSA, σύμφωνα με τον στρατό.