Τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη πρόκληση για το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα σήμερα στους δρόμους, καθώς εργαζόμενοι που ανήκουν στο αριστερό συνδικάτο CGT θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα εναντίον της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα», όμως ο γάλλος πρόεδρος μπορεί να νιώθει πιο άνετα καθώς οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας του εμφανίζονται διαιρεμένες όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί.
Η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, την κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και τον καθορισμό των όρων απασχόλησης. Σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.
«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς», είπε ο Μακρόν σε γάλλους επιχειρηματίες την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Τα δικαιώματα των γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μακρόν είναι ένα θέμα που παρακολουθεί στενά η Γερμανία. Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια σημαντική δοκιμασία της αποφασιστικότητας του γάλλου προέδρου να αναμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.
Εργαζόμενοι που ανήκουν στο CGT από τους κλάδους των σιδηροδρόμων, του πετρελαίου και της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν σήμερα. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Μακρόν περί «λουφαδόρων» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.
Ο Μακρόν, ερωτηθείς χθες εάν μετανιώνει για τη λέξη που χρησιμοποίησε, πέρασε στην αντεπίθεση: «δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι», είπε.
Για δεκαετίες, κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς προσπαθούσαν να αναμορφώσουν τον εργασιακό κώδικα των 3.000 σελίδων, αλλά αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους όταν βρίσκονταν αντιμέτωπες με μαζικές διαδηλώσεις.
Ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η προσπάθεια του οποίου να αλλάξει τη νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις με τον νόμο Ελ Χομρί οδήγησε σε διαδηλώσεις που κράτησαν εβδομάδες και πυροδότησαν εσωκομματική εξέγερση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου αποκάλυψε μια ανάμικτη εικόνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο γάλλος πρόεδρος. Οι έξι στους δέκα αντιτάσσονται στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις γενικά, αλλά ερωτηθέντες για συγκεκριμένα μέτρα που προτάθηκαν ενέκριναν τα περισσότερα.
Οι γάλλοι ψηφοφόροι «επέλεξαν τον Μακρόν για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η Γαλλία απέφευγε επί 30 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην εφημερίδα Les Echos.
Παρότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Γαλλίας, η CFDT, υποδέχθηκε τα μέτρα του Μακρόν με «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ότι δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση του CGT.
Το ίδιο αποφάσισε και το συνδικάτο Force Ouvrière (FO), το οποίο συμπαρατάσσεται συχνά με το CGT, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του με μερίδα στελεχών του να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβει στις διαδηλώσεις.
«Πήραμε μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου Ελ Χομρί. Αυτά τα μέτρα είναι ο νόμος Ελ Χομρί συν συν», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του FO. «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε κάτι στο οποίο εναντιωνόμασταν πριν από έναν χρόνο», πρόσθεσε.