Πολιτοφυλακές πυρπολούν χωριά, κάνουν εξωδικαστικές εκτελέσεις και δολοφονούν αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε σήμερα τις συστηματικές επιθέσεις που δέχεται η μειονότητα των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τις αρχές της Μιανμάρ και προειδοποίησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εθνοκάθαρση, ενώ η χώρα έχει αρνηθεί την πρόσβαση στους ερευνητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο στρατός της Μιανμάρ ισχυρίζεται ότι διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον «εξτρεμιστών τρομοκρατών» και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εντολές να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, οι Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές καταγγέλλουν μια εκστρατεία πυρπολήσεων και φόνων με στόχο να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Προς το παρόν έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1000 άνθρωποι - ο αριθμός δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί επισήμως - ενώ ο αριθμός των Ροχίνγκια που έχουν φύγει από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές ανήλθε από τις 25 Αυγούστου σε 313.000.
Πολλά από τα χωριά τους στα βόρεια της Πολιτείας Ραχίν έχουν πλέον εκκενωθεί. Οι περισσότεροι φθάνουν στο Μπανγκλαντές με τα πόδια διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα ή με βάρκες από τον ποταμό Ναφ. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι, φθάνουν στο Μπανγκλαντές εξαντλημένοι, αδυνατισμένοι και συχνά άρρωστοι, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, ενώ πολλοί φέρουν και τραύματα από σφαίρες.
Ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την "βάρβαρη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας" εναντίον των Ροχίνγκια, την οποία χαρακτήρισε "σαφώς δυσανάλογη" σε σχέση με τις επιθέσεις των ανταρτών που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα και χωρίς σεβασμό προς τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου", τόνισε.
"Έχουμε λάβει πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας και τις τοπικές πολιτοφυλακές να πυρπολούν χωριά των Ροχίνγκια, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις, περιλαμβανομένων δολοφονιών αμάχων που επιχειρούσαν να διαφύγουν, οι οποίες συνάδουν με αυτές".
Η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα για την βία που χρησιμοποιεί εις βάρος των Ροχίνγκια, ενώ σήμερα έκανε έκκληση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση και ο Δαλάι Λάμα.
"Καλώ την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην παρούσα, βίαιη στρατιωτική επιχείρηση και να σταματήσει το σχέδιο της σφοδρής και εκτεταμένης διάκρισης εις βάρος του πληθυσμού των Ροχίνγκια", είπε από την πλευρά του ο Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν.
Δήλωσε μάλιστα ιδιαιτέρως "σοκαρισμένος" από τις καταγγελίες ότι οι αρχές της Μιανμάρ έχουν ξεκινήσει να ναρκοθετούν τα σύνορα με τον Μπανγλαντές για να εμποδίζουν την επιστροφή όσων έχουν φύγει.
Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι απάτριδες, αντιμετωπίζονται από τις αρχές της Μιανμάρ σαν παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας. Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε διαμάχη με τους βουδιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στη Μιανμάρ.
Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών.
Το Σάββατο η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ακόμα τριών καταυλισμών για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών.