Η φονική Ίρμα σαρώνει την Κούβα – Εκκενώνεται τη Φλόριντα

Η φονική Ίρμα σαρώνει την Κούβα – Εκκενώνεται τη Φλόριντα

Οι αρχές καλούν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα.

Ο χειρότερος κυκλώνας όλων των εποχών στην Καραϊβική, η Ίρμα, έφθασε αναβαθμισμένος στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον στην Κούβα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα.

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντα και μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα.

Χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο κυκλώνας Ίρμα να «φύγουν από τον δρόμο του» και ο κυβερνήτης της Φλόριντα κάλεσε 1 εκατομμύριο περίπου ανθρώπους να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στη Φλόριντα και τη Τζόρτζια.

Οι αρχές καλούν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Μπροκ Λονγκ προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

Ήδη, από το βράδυ της Παρασκευής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οδηγούν προς στη βόρεια Φλόριντα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο κυκλώνας Ίρμα στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική.