Εθνική επέτειος σήμερα στην Β. Κορέα και φόβοι για νέα δοκιμή

Εθνική επέτειος σήμερα στην Β. Κορέα και φόβοι για νέα δοκιμή

Αναλυτές προειδοποιούν εδώ και μέρες για το ενδεχόμενο νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει σήμερα την επέτειο της ίδρυσης της, την ώρα που κάποιες φωνές στη χώρα ζητούν την ενίσχυση του πυρηνικού δυναμικού της, παρά τις απειλές για επιβολή νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Ανήμερα της εθνικής επετείου, αναλυτές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου και πυρηνικής δοκιμής. Μάλιστα, η Νότια Κορέα εντόπισε πριν λίγες μέρες ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Ο Κιμ ετοιμάζεται να ξαναπατήσει το κουμπί – ΗΠΑ και Ν. Κορέα στα όπλα

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι έκανε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Στην άσκηση πήραν μέρος ιαπωνικά μαχητικά τύπου F-15 και αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B1-B.

Στην επέτειο του 2016, η Πιονγκγιανγκ είχε προχωρήσει στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της και έτσι θεωρείται πολύ πιθανό σήμερα ο Κιμ Γιονγκ Ουν να «ξαναπατήσει το κουμπί», για να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την επέτειο.

Μάλιστα, πριν 4 μέρες στον ΟΗΕ, η  Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε ότι έχει και «άλλα δώρα»  για τις ΗΠΑ, αν συνεχίσουν να πιέζουν και να απειλούν τη χώρα.

Ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της βόμβας υδρογόνου που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα «δώρο» για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.

«Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Το καθεστώς προχώρησε στην έκτη πυρηνική δοκιμή πριν από μία εβδομάδα, ανακοινώνοντας έχει κατασκευάσει πανίσχυρη βόμβα υδρογόνου για μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.