Στον αέρα περίπου 800.000 νόμιμοι πλέον μετανάστες που ωφελήθηκαν από τον νόμο του Ομπάμα και ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ
Αναβρασμός επικρατεί σ τις χώρες της Λατινικής Αμερικής , μετά την χθεσινή κατάργηση του DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ενός προγράμματος που είχε δημιουργηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 και νομιμοποιούσε de facto, αν και προσωρινά, παιδιά και νέους που βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα και είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να καταργήσει το πρόγραμμα και εχθές το είπε και το έκανε, αφήνοντας στον αέρα σχεδόν 800.000 ανθρώπους που ωφελήθηκαν του προγράμματος και σήμερα ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ να καταργήσει το πρόγραμμα προστασίας ανηλίκων μεταναστών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής – από όπου προέρχεται η πλειοψηφία των μεταναστών - αλλά και επιχειρηματιών, πολιτικών (υπουργών και Γερουσιάστών), εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Apple και Google.
Τραμπ: Έχω «μεγάλη καρδιά» για τους Ονειροπόλους
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης κατάργησης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει «μεγάλη καρδιά» για τους παράτυπους μετανάστες που ήρθαν ως ανήλικοι στις ΗΠΑ (αποκαλούμενοι και ως Ονειροπόλοι, Dreamers) και επιθυμεί το Κογκρέσο να καταλήξει σε μια νομοθετική επίλυση για αυτούς.
«Έχω μια μεγάλη καρδιά για τους ανθρώπους για τους οποίους μιλάμε, μια μεγάλη αγάπη για αυτούς», τόνισε ο Τραμπ, λέγοντας ότι «μέλη του Κογκρέσου θέλουν να είναι σε θέση να κάνουν κάτι και να το κάνουν σωστά και πραγματικά δεν έχουμε καμία επιλογή».
Φυσικά, αυτές οι δηλώσεις θεωρήθηκαν ως «τρολάρισμα» του προέδρου απέναντι στους νόμιμους – πλέον – μετανάστες βάση DACA και η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα του Twitter πήρε φωτιά.
Ωστόσο, δικαιολογώντας την κατάργηση του προγράμματος DACA, ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να δώσει «προτεραιότητα» στους Αμερικανούς εργαζόμενους.
«Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Πάνω από όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι νέοι Αμερικάνοι έχουν επίσης όνειρα» είπε.
Η αντίδραση Ομπάμα
Άμεση ήταν η αντίδραση και του Μπαράκ Ομπάμα, που χαρακτήρισε «βάρβαρη», «αυτοκαταστροφική» και «λανθασμένη» την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η σημερινή ενέργεια δεν επιβλήθηκε από το νόμο», τόνισε ο Ομπάμα με ανάρτησή του στο Facebook. «Είναι μια πολιτική απόφαση και ένα ζήτημα ηθικής».
«Όποιες ανησυχίες ή παράπονα μπορεί να έχουν οι Αμερικανοί σχετικά με την μετανάστευση γενικώς, δεν πρέπει θέσει μια απειλή στο μέλλον αυτής της ομάδας νεαρών ανθρώπων που βρίσκονται εδώ χωρίς δική τους ευθύνη, που δεν εγείρουν καμία απειλή, που δεν στερούν τίποτε από εμάς τους υπόλοιπους», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος.
«Αυτοί είναι νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Αμερική, παιδιά που σπούδασαν στα σχολεία, νέοι ενήλικες που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους ζωή, πατριώτες που έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την σημαία μας», πρόσθεσε.
Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Περίπου 800.000 άνθρωποι είναι σήμερα δικαιούχοι του προγράμματος DACA, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι άδειες παραμονής 200.000 και πλέον δικαιούχων θα λήξουν ως τα τέλη της χρονιάς. Το 2018 θα λήξουν ακόμη περίπου 275.000 και άλλες 322.000 μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2019. Οι δικαιούχοι μπορούν να παραμένουν νόμιμα στη χώρα ως τη λήξη των αδειών τους.
Εάν η ημερομηνία λήξης της άδειας παρέρχεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή πριν από την 5η Μαρτίου 2018, οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την ανανέωσή της και την εξασφάλιση του δικαιώματος παραμονής για άλλα δύο χρόνια· οι αιτήσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν πριν από την 5η Οκτωβρίου.
Από χθες όμως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται καμία νέα αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα DACA. Δεν γίνονται επίσης δεκτές ούτε αιτήσεις για ταξίδια των δικαιούχων στο εξωτερικό.
Την 20ή Αυγούστου υπήρχαν ακόμη 106.341 φάκελοι προσώπων που έχουν αιτηθεί την ένταξη τους στο πρόγραμμα υπό εξέταση· οι υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ θα τους διεκπεραιώσουν όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Μόλις εκπνεύσει η ισχύς των αδειών παραμονής τους, οι δικαιούχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ και θεωρητικά θα διατρέχουν κίνδυνο να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Εκτός εάν υπάρξει ένας —ακόμη εντελώς θεωρητικός— νόμος που θα καταρτίσει το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, για να νομιμοποιηθεί η παραμονή τους στη χώρα.