Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή από όλες τις πλευρές - Ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι με σκληρότερες κυρώσεις
Ενώ η 9η Σεπτεμβρίου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία που ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ξαναπατήσει το κουμπί , λόγω εθνικής επετείου στη Βόρεια Κορέα, η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε σήμερα ότι έχει και «άλλα δώρα» για τις ΗΠΑ, αν συνεχίσουν να πιέζουν και να απειλούν τη χώρα.
Ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της βόμβας υδρογόνου που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα «δώρο» για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.
«Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.
Καθώς η ένταση κλιμακώνεται στη Χερσόνησο, η παγκόσμια ανησυχία μεγαλώνει και οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή από όλες τις πλευρές.
Σήμερα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως επιτρέπει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αγοράσουν «υπερεξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, αλλά δεν διευκρίνισε ποιους τύπους όπλων εννοεί.
Ουάσινγκτον και Σεούλ ανακοίνωσαν ότι στήνουν κοινή αντιπυραυλική ασπίδα και συνομιλούν για το ενδεχόμενο ανάπτυξης αεροπλανοφόρων και στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών στην κορεατική χερσόνησο.
Επίσης η Νότια Κορέα πραγματοποίησε ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά ενώ η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε ασκήσεις με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους αέρος- επιφανείας και βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Κίνα από την πλευρά της, η σημαντικότερη σύμμαχος και εμπορική εταίρος της Βόρειας Κορέας, τονίζει ότι η κρίση «πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο» ενώ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι «η στρατιωτική υστερία ενδέχεται να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή».
Ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι με σκληρότερες κυρώσεις
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006.
Στο χθεσινό ΣΑ. οι ΗΠΑ κατηγόρησαντους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Κορέας ότι υποστηρίζουν τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ «παρακαλάει για πόλεμο» Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις 15 χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας να επιβάλλουν «τις πιο ισχυρές κυρώσεις που είναι δυνατόν» εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μάλιστα, συντάσει ένα νέο προσχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα διανείμουν στις άλλες χώρες μέλη για την σχετική ψηφοφορία , που ζητούνα γίνει μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα νέα μέτρα που συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να αφορούν το πετρέλαιο, τον τουρισμό, την απέλαση των Βορειοκορεατών που εργάζονται σε άλλες χώρες και αποφάσεις στο διπλωματικό πεδίο.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ έχουν τη στήριξη της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.
Κατά των νέων κυρώσεων τάσσονται η Κίνα και το Πεκίνο - ενδεικτικά, ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια υπογράμμισε ότι «μόνο οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος», ενώ εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ειρήνη στην περιοχή.