Τις ημέρες που το Παρίσι φλεγόταν και συνταρασσόταν από βίαια επεισόδια στα υποβαθμισμένα προάστιά του που ζουν κυρίως μετανάστες, θυμίζουν οι τελευταίες νύκτες στη Στοκχόλμη.
Σε μια χώρα που – τύποις τουλάχιστον- είναι ιδιαίτερα ανεκτική σε θέματα μετανάστευσης και που συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες, δίνει ευκαιρίες ένταξης των ξένων στην κοινωνία της, οργισμένοι μετανάστες, για τέσσερις νύκτες δημιουργούν επεισόδια καίγοντας οχήματα και βανδαλίζοντας κτίρια και εγκαταστάσεις.
Για τέταρτη συνεχόμενοι νύκτα, νεαροί πετούσαν πέτρες σε πυροσβέστες και αξιωματικούς της αστυνομίας στην περιοχή Σκόγκας, νότια της Στοκχόλμη. Ένα εστιατόριο σχεδόν καταστράφηκε ολοσχερώς. Πολλές φορές η πυροσβεστική αναγκάστηκε να περιμένει να επέμβει η αστυνομία και να διαλύσει το πλήθος προτού μπορέσει να σβήσει εστίες φωτιάς.
Μέσα σε μια μόλις νύκτα, οι πυροσβέστες έσπευσαν να σβήσουν 80 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, όπου είχαν πυρποληθεί περίπου 24 αυτοκίνητα.
Μια 16χρονη συνελήφθη ως ύποπτη ότι προετοίμαζε την πραγματοποίηση εμπρηστικής επίθεσης. Αυτή παραδόθηκε στους γονείς της αφού ανακρίθηκε και κατασχέθηκε εκρηκτικό υλικό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Περίπου 30 νεαροί έσπασαν τις βιτρίνες εμπορικού κέντρου σε ένα άλλο νότιο προάστιο της Στοκχόλμης, και δύο αστυνομικά τμήματα υπέστησαν βανδαλισμούς.
Στο προάστιο Χούσμπι, στη βόρεια Στοκχόλμη, στο οποίο είχαν ξεσπάσει αρχικά οι ταραχές, επικράτησε μεγαλύτερη ηρεμία κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας.
Στην σχετική αυτή ηρεμία συνέβαλε πιθανώς η συγκέντρωση πλήθους κατοίκων και μελών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για να περιδιαβούν την περιοχή, όπως εκτιμούν οι αρχές.
Ως αιτία των ταραχών αυτών που ξέσπασαν στα προάστια της Στοκχόλμης νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα αναφέρεται ο θάνατος ενός 69χρονου από τα πυρά της αστυνομίας στο Χούσμπι, στο οποίο το 80% των 12.000 κατοίκων του είναι μετανάστες και στο οποίο η ανεργία είναι υψηλή.
Tα γεγονότα στην -συνήθως φιλήσυχη Στοκχόλμη- θυμίζουν τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το 2005 στο προάστιο Κλισύ του Παρισιού όπου για πολλές νύχτες εξοργισμένοι μετανάστες προκαλούσαν εκτεταμμένες καταστροφές και συγκρούονταν με την αστυνομία.
Κλισύ, Παρίσι, 2005