Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ζήτησαν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που πέρασε πάνω από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το αίτημά τους έγινε δεκτό και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή», καθώς η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009. Τότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει πως πρόκειται για εκτόξευση δορυφόρου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την εκτόξευση και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.
«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Γκουτέρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο τραπέζι: «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε από το Αμπού Ντάμπι , την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και προσέθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι προτείνεται να δίνει τώρα για να συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».
Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.
Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων, σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.
Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».
Από την πλευρά της η Ρωσία, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κατήγγειλε ότι «παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)».