Η διαταγή του προέδρου των Φιλιππινών που προκαλεί νέες αντιδράσεις
Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε είπε σήμερα στους αστυνομικούς ότι μπορούν να σκοτώνουν τους «ηλίθιους» που προβάλλουν αντίσταση όταν πηγαίνουν να τους συλλάβουν, δύο ημέρες αφότου εκατοντάδες άνθρωποι μετέτρεψαν σε πορεία διαμαρτυρίας για τον «πόλεμο» εναντίον των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων την τελετή της κηδείας ενός εφήβου ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες οργάνων της τάξης.
Ο Ντουτέρτε συναντήθηκε σήμερα με τους γονείς του 17χρονου μαθητή Κιάν Λόιντ ντε λος Σάντος στο προεδρικό μέγαρο και τους διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση του γιου τους θα τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τις αρχές, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η μητέρα του ντε λος Σάντος, η Λορένσα, δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως ο πρόεδρος θα συμβάλει να διαλευκανθεί η υπόθεση το ταχύτερο, ενώ ο πατέρας, ο Σάλντι, είπε πως πλέον δεν φοβάται για τη ζωή του ζευγαριού και πρόσθεσε ότι η συνάντηση τον καθησύχασε.
«Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιτρέψει εκείνοι που έκαναν κακό να μείνουν ατιμώρητοι», δήλωσε η μητέρα, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε η υπηρεσία Τύπου του Ντουτέρτε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μετά τη συνάντηση.
Ο πρόεδρος Ντουτέρτε εξαπέλυσε τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο του 2016, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια της οποίας είχε δεσμευθεί πως θα έκανε χρήση θανατηφόρας βίας για να εξαλείψει τα ναρκωτικά και το έγκλημα στις Φιλιππίνες.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ το κύμα βίας στη χώρα έχει επικριθεί από πολλούς στη διεθνή κοινότητα.
Στο εσωτερικό της χώρας οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι συγκριτικά περιορισμένης έκτασης, αλλά ο θάνατος του εφήβου από πυρά ανδρών της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών τη 16η Αυγούστου ξεσήκωσε κατακραυγή.
Πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχές, ιερείς και εκατοντάδες παιδιά, παρέστησαν στην κηδεία του μαθητή το Σάββατο, μετατρέποντας την πομπή σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εναντίον του «πολέμου» κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ντουτέρτε μέχρι σήμερα.
Νωρίτερα, ο Ντουτέρτε διέκοψε μια ομιλία του και έκανε σχόλια εκτός κειμένου απευθυνόμενος σε αστυνομικούς.
«Το καθήκον σας απαιτεί να καταβάλλετε την αντίδραση αυτού που συλλαμβάνετε (...) αν αντισταθεί, αν είναι βίαιος (...) έχετε το ελεύθερο να σκοτώνετε τον ηλίθιο, αυτή είναι η διαταγή που σας δίνω», ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων.
Ο Ντουτέρτε πρόσθεσε πάντως ότι «οι δολοφονίες και οι ανθρωποκτονίες και οι παράνομοι σκοτωμοί» δεν επιτρέπονται και ότι οι αστυνομικοί υποχρεούνται να τηρούν τον νόμο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους.
Ο ντε λος Σάντος σύρθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά σε ένα σκοτεινό, γεμάτο σκουπίδια δρομάκι στη Μανίλα. Τον πυροβόλησαν και τον άφησαν πλάι σε ένα χοιροστάσιο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων επιβεβαιώνονται από τις εικόνες που κατέγραψαν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης.
Αρχικά η αστυνομία υποστήριξε ότι οι άνδρες της αναγκάστηκαν να αμυνθούν όταν ο έφηβος άνοιξε πυρ εναντίον τους. Αργότερα, ένας εκπρόσωπος του προέδρου Ντουτέρτε και το υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για ένα «μεμονωμένο» περιστατικό.
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ αναφέρθηκε στον χαμό του εφήβου ντε λος Σάντος κάνοντας λόγο για «δολοφονία» την 25η Αυγούστου. Ο Ντουτέρτε εξεμάνη, εξυβρίζοντάς την με εκφράσεις η πιο ήπια από τις οποίες ήταν «ανόητη», σε μια άλλη ομιλία του.
«Δεν θα με απειλήσει αυτή εμένα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, προκαλώντας την Καλαμάρ να πάει να δει την κατάσταση στη χώρα.
Μια προγραμματισμένη επίσημη της Καλαμάρ τον Δεκέμβριο ακυρώθηκε διότι αρνήθηκε να εκπληρώσει τους όρους που είχε θέσει ο Ντουτέρτε, ένας από τους οποίους ήταν να συμμετάσχει σε μια τηλεοπτική δημόσια αντιπαράθεση μαζί του. Πήγε ανεπισήμως στις Φιλιππίνες τον Μάρτιο, σε μια εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.