Μισό εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς στέγη και φαΐ - Εικόνες χάους στο Τέξας - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα -Νέες βροχές αναμένονται στο Χιούστον
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα η Λουιζιάνα, λόγω της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ, η οποία αναμένεται ότι να πλήξει την πολιτεία τις επόμενες πέντε ημέρες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες από το γειτονικό Σαν Αντόνιο μέχρι την Νέα Ορλεάνη, μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι.
Στο Τέξας επικρατεί το απόλυτο χάος - περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι αναμενεται να ζητήσουν βοήθεια μετά τις πλημμύρες και 30.000 αναμένονται στα καταφύγια.
Η πόλη του Χιούστον έχει παραλύσει πλήρως σήμερα: δρόμοι πλημμύρισαν, τα αεροδρόμια και δύο νοσοκομεία έκλεισαν και χιλιάδες διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.
Αμερικανικά, ιταλικά και αγγλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς, ενώ το AFP μιλάει για τρεις.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, νέες βροχοπτώσεις αναμένεται να πλήξουν και πάλι το Χιούστον σήμερα το απόγευμα και αύριο. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία Λούις Ουτσελίνι τόνισε ότι το χειρότερο δεν έχει περάσει ακόμη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι πλημμύρες αναμένεται να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
«Επιχειρούμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή, σε περισσότερες από 30 με 50 επαρχίες που έχουν ενδεχομένως πληγεί στο Τέξας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) Μπροκ Λονγκ.
Στο συνεδριακό κέντρο του Ντάλας θα λειτουργήσει ένα "υπέρ καταφύγιο" για να στεγάσει τους 5.000 κατοίκους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της πόλης.
Οι ομοσπονδιακές αρχές προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ. Ωστόσο οι υλικές καταστροφές εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερες σε κόστος σε σχέση με ακραία φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την Νέα Ορλεάνη και την Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες, η Hannover Re.
Οι ασφαλισμένες απώλειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Κατρίνα το 2005 ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ δολάρια, ενώ από τον Σάντι το 2012 σε 36 δισ.