Έντονη αντίδραση της Μέρκελ
Την αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα ανακοίνωσε χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια ασυνήθιστη, για τη διπλωματική πρακτική, ανακοίνωση.
Η Μέρκελ δήλωσε ικανοποιημένη με την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον συγγραφέα γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας Ντογάν Ακανλί, που είχε συλληφθεί μετά από αίτημα της Άγκυρας και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ. Η Τουρκία δεν πρέπει να «καταχράται» τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας, υπογράμμισε η Μέρκελ.
«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.
Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία.
«Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Μέρκελ όπως αναφέρει το Reuters.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.
«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, απάντησε η Άγγελα Μέρκελ.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ο Ερντογάν ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ζήτησε από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας».
«Να είστε με εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι με την Τουρκία. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για μικρά κόμματα, δώστε τους την ψήφο σας. Θα αποκτήσουν αργότερα μεγαλύτερη σημασία. Κατά τη γνώμη μου, σε εκείνους που επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία αξίζει ένα χαστούκι σε αυτές τις εκλογές» επισήμανε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις της γερμανικής ηγεσίας: «Και τι λένε τώρα; Αυτοί λένε "παρεμβαίνει στη δημοκρατία μας". Όμως το μοναδικό πράγμα που εμείς λέμε είναι ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να δώσουν ένα μάθημα στους εχθρούς της Τουρκίας στις κάλπες. Αυτό είναι όλο».