Το Ισραήλ ρίχνει «μαύρο» στο Καταριανό Al-Jazeera

Το Ισραήλ ρίχνει «μαύρο» στο Καταριανό Al-Jazeera

Με την αιτιολογία ότι το δίκτυο υποκινεί σε τρομοκρατία και θρησκευτικό εξτρεμισμό

Την διακοπή λειτουργίας και μετάδοσης εκπομπών του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera, επιδιώκει η κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς το κατηγορεί για «υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Το Ισραήλ στοχεύει στην ανάκληση των διαπιστεύσεων των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού δικτύου, τον τερματισμό λειτουργίας των γραφείων του, αλλά και την διακοπή των μεταδόσεων των δελτίων ειδήσεων, από την έδρα του στο Κατάρ, από τους παρόχους καλωδιακών και δορυφορικών συνδέσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών, Αγιούμπ Καρά, οι πάροχοι των καλωδιακών συνδέσεων έχουν συμφωνήσει με την διακοπή μετάδοσης των αραβικών και αγγλικών εκπομπών του δικτύου. Ωστόσο, η πλήρης διακοπή της λειτουργίας του, θα απαιτήσει σχετική νομοθεσία.

Ο υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «τον τελευταίο καιρό, σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής, κυρίως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, έχουν φθάσει στο συμπέρασμα ότι το Al-Jazeera υποκινεί σε τρομοκρατία και θρησκευτικό εξτρεμισμό». «Ήταν αφύσικο στις συνθήκες αυτές αυτό το δίκτυο να συνεχίζει να εκπέμπει» από το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Αγιούμπ Κάρα.

Από την πλευρά του το Al-Jazeera του Κατάρ καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ και δήλωσε ότι θα την προσβάλει στη δικαιοσύνη.

«Το Al-Jazeera καταγγέλλει το μέτρο αυτό εκ μέρους ενός κράτους που ισχυρίζεται ότι είναι η μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του τηλεοπτικού δικτύου.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και χρόνια το δίκτυο για έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη της διένεξης με τους Παλαιστίνιους. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει στα τέλη του Ιουλίου ότι ήθελε να διώξει το Al-Jazeera κατηγορώντας το ότι υποδαυλίζει την ένταση στη διένεξη για τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Απαντώντας στην κατηγορία για έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη των γεγονότων της Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα, ο υπεύθυνος του Al-Jazeera δήλωσε: «Η κάλυψη των γεγονότων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι επαγγελματική και αντικειμενική και οι Ισραηλινοί το έχουν αναγνωρίσει παραπάνω από μία φορά, διότι φροντίζουμε να παρουσιάζουμε όλες τις απόψεις».