Έναρξη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης θα κηρύξει ο Μαδούρο
Οι αρχές της Βενεζουέλας αποκατέστησαν το καθεστώς της κατ΄οίκον κράτησης για τον Αντόνιο Λέντεσμα, τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο του Καράκας, αφού τον συνέλαβαν την Τρίτη και τον οδήγησαν στη φυλακή, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Twitter η σύζυγός του.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της αμιγώς καθεστωτικής Συντακτικής Συνέλευσης εν μέσω πολεμικής για την νομιμότητα του σώματος και τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης που ετοιμάζεται να διαδηλώσει και πάλι σήμερα προκαλώντας ανησυχίες για νέα έκρηξη βίας.
Η γενική εισαγγελία της Βενεζουέλας, υπό την εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, προσπάθησε χθες να φρενάρει την συγκρότηση σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης ζητώντας από τη δικαιοσύνη να ακυρώσει τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση.
Το αίτημα αυτό της εισαγγελίας κατατέθηκε μετά την έναρξη έρευνας και βασίζεται σε ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων κατά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, διευκρίνισε στο Twitter η γενική εισαγγελία, αναφερόμενη στις καταγγελίες της εταιρείας που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας για νοθεία .
Η πρωτοβουλία της γενικής εισαγγελίας δεν έχει πιθανότητες να τελεσφορήσει, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκρούσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να εξουδετερώσει όλες τις αποφάσεις της γενικής εισαγγελίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι υποδουλωμένο στην εκτελεστική εξουσία.
Ενισχυμένα με απεριόριστες εξουσίες και επ΄αόριστον, τα 545 μέλη της Συνέλευσης προέρχονται στην πλειοψηφία τους από την κοινωνία των πολιτών και ανήκουν όλα στο προεδρικό στρατόπεδο, καθώς η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία. Θα συνεδριάζουν στην «ελλειπτική αίθουσα» του κοινοβουλίου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Ημικύκλιο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές του 2015.
Υπεράνω εξουσιών
Η Συντακτική Συνέλευση βρίσκεται υπεράνω όλων των εξουσιών του Κράτους. Θα έχει ως αποστολή την σύνταξη νέου Συντάγματος, που θα αντικαταστήσει τον θεμελιώδη νόμο του 1999, που επικυρώθηκε από τον Ούγκο Τσάβες.
Η ανάδειξή του κατά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής εν μέσω βίαιων επεισοδίων κατά τα οποία σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Η αντιπολίτευση, η οποία έχει την συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εννοεί να διατηρήσει τις κοινοβουλευτικές της έδρες, δημιουργώντας φόβους για επεισόδια εντός του κτιρίου του κοινοβουλίου. Το προεδρικό στρατόπεδο έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην αναστήλωση των πορτρέτων του Ούγκο Τσάβες, τα οποία οι αντιτσαβικοί βουλευτές είχαν ξεκρεμάσει από τους τοίχους του κοινοβουλίου, μετά την νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα διεξαχθεί σήμερα σε κλίμα ακραίας έντασης με ταυτόχρονες διαδηλώσεις καθεστωτικών και αντικαθεστικών στο Καράκας.
Στόχος του κύματος διαμαρτυρίας, ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορείται ότι μέσω της Συντακτικής Συνέλευσης αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών του και την χρονική παράταση της εξουσίας του. Ο ίδιος λέει ότι χάρις στην Συντακτική «θα τελειοποιήσει την οικονομία και θα εγγράψει τα κοινωνικά του προγράμματα στο Σύνταγμα».
Αντιμέτωπος με έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό (720% για το 2017 σύμφωνα με το ΔΝΤ), η κυβέρνηση επιβάλλει από το 2003 αυστηρό έλεγχο επί των τιμών που πλήττει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προκαλεί με αυτόν τον τρόπο έλλειψη αγαθών.
Με σπασμένα τα φτερά
Η συνέλευση αυτή «γεννιέται με σπασμένα τα φτερά. Αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τον Μαδούρο, θέλει μόνο μία Συντακτική Συνέλευση στα μέτρα του», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λουίς Σαλαμάνκα.
Η αντιπολίτευση συνεχίζει να αμφισβητεί την ίδια την αρχή της «υπερεξουσίας» που διέπει την λειτουργία του νέου νομοθετικού σώματο, θεωρώντας την παράνομη.
«Ο αγώνας συνεχίζεται. Η απάτη που αποτελεί αυτή η Συντακτική Συνέλευση θέτει τη χώρα στον δρόμο της κοινωνικής έκρηξης. Η διαδικασία αυτή είναι γελοία. Είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε ο Ενρίκε Καπρίλες , ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 41,5% του εκλογικού σώματος, συμμετείχαν στην εκλογή των μελών της συντακτικής συνέλευσης , δηλαδή περισσότεροι από τα 7,6 εκατομμύρια που συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που οργάνωσε στις 16 Ιουλίου η αντιπολίτευση κατά του σχεδίου της Συντακτικής.
Και τα δύο στρατόπεδα αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς και κατηγορίες για «χειραγώγηση» διατυπώθηκαν κατά της κυβέρνησης Μαδούρο από τη βρετανική εταιρεία που οργάνωσε την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής και κατήγγειλε νοθεία και συγκεκριμένα την προσθήκη ενός εκατομμυρίου ψήφων ώστε να επιτευχθεί το σκορ «8 εκατ. - 7,5 εκατ.» ψήφων.
Κατά της Συντακτικής Συνέλευσης τάσσεται το 72% των Βενεζουελάνων, σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις του Datanalisis.