Εκλογές με πολιτικές δολοφονίες στην Βενεζουέλα

Εκλογές με πολιτικές δολοφονίες στην Βενεζουέλα

Ένας εκλογικός υποψήφιος και ένας ακτιβιστής δολοφονήθηκαν, ενώ διεξάγονται οι εκλογές για τη νέα Συντακτική Συνέλευση

Μέσα σε κλίμα εμφυλίου πολέμου διεξάγονται σήμερα στη Βενεζουέλα οι εκλογές για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, παρά τις βίαιες διαδηλώσεις στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Οι εκλογές γίνονται με την απουσία της αντιπολίτευσης -που αποφάσισε να απέχει από αυτήν την διαδικασία - αλλά και τη διεθνή κατακραυγή.

Εκτός από τα θύματα των βίαιων συγκρούσεων των αντικαθεστωτικών με την αστυνομία, ένας υποψήφιος των εκλογών αλλά κι ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν στην Βενεζουέλα.

Ο 39χρονος δικηγόρος Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές πυροβολήθηκε αρκετές φορές το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με υπουργό της Βενεζουέλας.

Ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην διάρκεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.

Η εφημερίδα “El Universal” ανέφερε ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων σε 120, από την 1η Απριλίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Μαδούρο.

Σε τεταμένο κλίμα, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα» είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μια συγκέντρωση, το Σάββατο.

Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο πρόεδρος πέτυχε τον στόχο του, παρά τις διαδηλώσεις που, εδώ και τέσσερις μήνες, ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει σήμερα τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.