Ο Κουασιμόδος του καθεδρικού ναού της Κολωνίας

Ο Κουασιμόδος του καθεδρικού ναού της Κολωνίας

Ο Νόρμπερτ Γιάχτμαν γυρνάει στο καμπαναριό και ελέγχει τις καμπάνες αλλά - ευτυχώς - δεν είναι καμπούρης και άσχημος

Ο κωδωνοκρούστης του καθεδρικού ναού της Κολωνίας μπορεί να μην είναι καμπούρης όμως τον φωνάζουν Κουασιμόδο. Όπως ο γνωστός Κουασιμόδος του Παρισιού, έτσι κι αυτός γυρνάει στο καμπαναριό και ελέγχει τις καμπάνες.

Ο Νόρμπερτ Γιάχτμαν, ετών 49, είναι ο υπεύθυνος και ο ειδικός για τις καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κολωνίας.  Δεν είναι όμως ούτε καμπούρης ούτε τρομακτικός.

Μάλιστα,  στο καμπαναριό του ναού βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα που υπάρχει στον κόσμο, η καμπάνα του Αγίου Πέτρου ή αλλιώς η Ντίκερ Πίτερ όπως την αποκαλούν οι Κολωνέζοι, δηλαδή στα ελληνικά ο «Χοντρός Πέτρος».

«Οι καμπάνες είναι η ζωή μου», εξομολογείται ο Γιάχτμαν. Μπορεί να έχει δει πολλές καμπάνες, αλλά πιστεύει ότι η καμπάνα του καθεδρικού της Κολωνίας είναι η πιο ιδιαίτερη. Όπως αναφέρει στη Deutsche Welle, «για μένα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχω αναλάβει τον έλεγχο της καμπάνας αυτής. Είναι μεγάλη τιμή για μένα».

Δεν του αρέσει ωστόσο να τον αποκαλούν κωδωνοκρούστη γιατί στις μέρες μας πια ο νεωκόρος με το πάτημα ενός κουμπιού χτυπά τις καμπάνες.

Η καμπάνα του Καθεδρικού δεν χτυπάει κάθε μέρα -μόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, όταν πεθαίνει ο πάπας ή όταν σταματήσει ένας πόλεμος. Όμως, ο Γιάχτμαν δεν χάνει από τα μάτια του τη μεγάλη καμπάνα. Με ένα μέτρο και μία λάμπα τσέπης στο χέρι γυρνά σε όλο καμπαναριό και είναι σαν να βλέπεις τον πραγματικό Κουασιμόδο του Παρισιού. Ο Γιάχτμαν τώρα ελέγχει εάν ο τροχός της αλυσίδας γυρνάει, εάν το κουζινέτο είναι καλά λαδωμένο ή εάν υπάρχει κάποιος περίεργος θόρυβος στο καμπαναριό. Πολύ σημαντικό είναι το γλωσσίδι που πρέπει να χτυπήσει στο σωστό σημείο. «Δεν πρέπει να είναι πολύ στραβά και να χτυπήσει απρόσεκτα. Το ευθύ χτύπημα είναι ο στόχος».

Στο καμπαναριό του ναού βρίσκονται και άλλες δύο σημαντικές καμπάνες. Η δεύτερη μεγάλη καμπάνα στον καθεδρικό ναό είναι η καμπάνα Pretiosa. Κατασκευάστηκε το 1448, πριν ακόμα ανακαλυφθεί η Αμερική. Τον δέκατο πέμπτο αιώνα ήταν η πιο ηχηρή καμπάνα της Δύσης. Η καμπάνα Speciosa, που επίσης βρίσκεται στον συγκεκριμένο ναό, κατασκευάστηκε έναν χρόνο μετά.