Οι αρνητικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της απόφασης του Κογκρέσου που φοβίζουν την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την χθεσινοβραδινή απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε βάρος της Ρωσίας αλλά και σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας.
Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Τι φοβάται η ΕΕ
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή δηλώνει ανήσυχη για δύο λόγους:
α) για «τις πιθανές συνέπειες στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) για «τις ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές συνέπειες», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες της G7 να συντονίζουν την πολιτική των κυρώσεων.
Στο κείμενο της, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι «έτοιμη να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» αν οι ανησυχίες της δεν ληφθούν υπόψη από τους Αμερικανούς νομοθέτες, επαναλαμβάνοντας μια απειλή που είχε εκφράσει τον Μάιο ο πρόεδρός της, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε οποιαδήποτε εταιρεία (συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών) συμβάλλει στην ανάπτυξη, στη συντήρηση, στον εκσυγχρονισμό ή στην επισκευή αγωγών που εξάγουν ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία. Επομένως, «θα μπορούσαν να πληγούν οι υποδομές που μεταφέρουν ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη (...) καθώς και έργα κρίσιμης σημασίας για τους ευρωπαϊκούς στόχους, όπως είναι το σχέδιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (GNL) μέσω της Βαλτικής» αναφέρει η Κομισιόν.
«Επί του παρόντος η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της μέσω της διπλωματικής οδού στις ΗΠΑ και στους ομολόγους της. Θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει γρήγορα εάν χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η ΕΕ είναι απόλυτα ταγμένη στο καθεστώς κυρώσεων της Ρωσίας. Ωστόσο, η ενότητα της Ομάδας των 7 (G7) στο θέμα των κυρώσεων και η στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων είναι στο κέντρο του να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος που η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται. Το αμερικανικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να έχει ακούσιες μονόπλευρες συνέπειες που επηρεάζουν τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. Για αυτό το λόγο η Κομισιόν κατέληξε σήμερα ότι εάν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψιν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατάλληλα εντός ημερών. Το να βάζει κανείς ‘Πρώτα την Αμερική’ δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης μπαίνουν στο τέλος», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν εξοργιστεί γιατί το νομοσχέδιο αυτό δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εργάζονται στους αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία, για παράδειγμα περιορίζοντας την πρόσβασή τους στις αμερικανικές τράπεζες ή αποκλείοντάς τες από τις αμερικανικές συμβάσεις δημοσίων έργων.
Η απάντηση της Ρωσίας
«Εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια και λυπηρή είδηση» χαρακτήρισε σήμερα τις νέες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ η Μόσχα επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού αναλύσει την κατάσταση.
«Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη. Ας περιμένουμε να γίνει νόμος», δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια. Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης» είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.