Κοντά στο Σεν Τροπέ, στην Κρουά-Βαλμέρ, η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά ισχυρή και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
Περισσότερα από 30.000 στρέμματα στάχτη χθες και 19 διασώστες τραυματίες: οι πυροσβέστες μάχονται σήμερα για δεύτερη ημέρα να κατασβέσουν τις πυρκαγιές στην Κορσική και στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Συνολικά, 19 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού, εκ των οποίων δέκα Καναντέρ, επτά Τράκερ και δύο Ντας - ένα μεγάλο βομβαρδιστικό αεροσκάφος νερού- και περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί μέχρι τώρα.
Το Παρίσι ζήτησε δύο αεροσκάφη Καναντέρ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Κοντά στο Σεν Τροπέ, στην Κρουά-Βαλμέρ, η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά ισχυρή και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί υπάρχει το δάσος του Κονσερβατουάρ ντι λιτοράλ, λίγα μέσα πρόσβασης και πολλά σπίτια στον τομέα,
Στην Οτ-Κορς, οι εικόνες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή χθες βράδυ είναι εντυπωσιακές: φλόγες που επεκτείνονται ταχύτατα σε χαμηλή βλάστηση του όμορφου νησιού, σπίτια που απειλούνται και παντού πυροσβέστες και αστυνομικοί για να συντονίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.
Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών, 18.000 στρέμματα κάηκαν στην Οτ-Κορς, άλλα 8.000 νότια της Βακλούς, κοντά στο Μιραμπό, 4.000 στην Κρουά -Βαλμέρ και 3.000 κοντά στο Σεντ-Μαξιμίμ (Βαρ).
Συνολικά, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας άλλος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στη Βαρ, ενώ 15 αστυνομικοί, οι 11 των CRS, δηλητηριάστηκαν ελαφρά από τους καπνούς στην Κορσική, δήλωσαν αστυνομικές και νομαρχιακές πηγές.
«Υπάρχουν δύο γεγονότα που συνδέονται μεταξύ τους», εκτίμησε ο σμήναρχος Αλιόν, «η ξηρασία που επαναλαμβάνεται από χρόνο σε χρόνο» και «καταστρεπτικές καταστάσεις ανέμου, με αιχμή τα 70 έως 80 χλμ. την ώρα, έως και 100 χλμ, την ώρα στην Κορσική, στη διάρκεια τριών ή τεσσάρων ημερών».
Ο σμήναρχος Αλιόν κάλεσε «όλους τους κατοίκους να αντιληφθούν πως στη Μεσόγειο, στην Προβηγκία, στην Κορσική πρέπει να έχουμε μια υπεύθυνη στάση ως πολίτες: να μην προκαλούμε φωτιά, να μην καπνίζουμε, να μην κάνουμε μπάρμπεκιου, να μην κάνουμε εργασίες στο δάσος».
Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον προσδιορισμό της αιτίας των πυρκαγιών, ο αξιωματούχος εκτιμά πως «υπάρχουν κακόβουλες πράξεις, υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν φωτιά (…) Τα αποτσίγαρα που πετιούνται από το παράθυρο του αυτοκινήτου προκαλούν φωτιά, είναι επιβεβαιωμένο».