Ο αντιμεταναστευτικός Τραμπ εκδίδει 15.000 βίζες γιατί δεν υπάρχουν εργάτες

Ο αντιμεταναστευτικός Τραμπ εκδίδει 15.000 βίζες γιατί δεν υπάρχουν εργάτες

Την εβδομάδα που ο ίδιος βάφτισε ως εβδομάδα «Made In America»

Ενώ μαίνεται η διελκυστίνδα για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο κλείνουν τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πολίτες μουσουλμανικών χωρών, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει φέτος 15.000 επιπλέον (πέραν των ετήσιων προβλεπόμενων) έκτακτες βίζες σε εποχικούς εργαζόμενους καθώς στις ΗΠΑ παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις εργατών και εργατικού δυναμικού.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι 15.000 άδειες παραμονής θα είναι περιορισμένης διάρκειας αλλά πρέπει να δοθούν αφού οι αμερικανικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρούς κινδύνους ελλείψει εργατικού δυναμικού.

Η ανακοίνωση έρχεται την εβδομάδα που ο ίδιος ο Τραμπ θέσπισε ως «εβδομάδα Made In America». «Είναι ώρα για μια νέα πολιτική, μια πολιτική που θα στηρίζεται σε δυο απλούς κανόνες: θα αγοράζουμε αμερικάνικα και θα προσλαμβάνουμε Αμερικανούς» είπε ο Τραμπ εγκαινιάζοντας την νέα αυτή εβδομάδα.

Οι υπέρμαχοι των αυστηρότερων όρων περί μετανάστευσης κατακρίνουν τις επιπλέον άδειες βίζας λέγοντας πως θα πρέπει να προσλαμβάνονται περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί ούτε επαρκείς (από άποψη προσόντων) Αμερικανοί εργαζόμενοι για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, που δεν ανήκουν στον αγροτικό τομέα παραγωγής.

Πάρα πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, από τον κλάδο του τουρισμού, των κατασκευών και της αλιείας έχουν αιτηθεί προς το κράτος άδειας για να προσλάβουν μετανάστες από άλλες χώρες.

Παρ' ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος έχει κάνει καμπάνια υπέρ της πρόσληψης περισσότερων Αμερικανών πολιτών από τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ο ίδιος στις επιχειρήσεις γκολφ που διαθέτει στη Φλόριντα έχει κατά συντριπτική πλειονότητα ξένους εργαζομένους, με βίζα. Και για αυτό έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο κριτικής.

Ενώ και ο όμιλος παραγωγής ενδυμάτων της κόρης του, Ιβάνκα, παράγει τα προϊόντα του κυρίως σε εργοστάσια χωρών όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα και η Ινδονησία, προκειμένου να επωφελείται από τα χαμηλά μεροκάματα στις χώρες αυτές.

Ο Ρόι Μπεκ, πρόεδρος της οργάνωσης NumbersUSA, της οποίας ο σκοπός είναι η μείωση των μεταναστών στις ΗΠΑ, είπε ότι η απόφαση για έκτακτη βίζα σε χιλιάδες μετανάστες «ενέχει τον κίνδυνο αναστροφής της τάσης ειδήσεων που εμφανίζονται στη χώρα ότι οι εργοδότες εργάζονται περισσότερο και αυξάνουν τους μισθούς ώστε να προσλάβουν επιτυχώς περισσότερους άνεργους Αμερικανούς σε θέσεις ανειδίκευτων εργατών». Ο Μπεκ χαρακτήρισε την απόφαση «άλλο ένα παράδειγμα της αποτυχίας της κυβέρνησης και του Κογκρέσου να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς εργαζόμενους».