Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό

Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό

Πρόσφατα είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο και είχε αποφυλακιστεί

Ο αντιφρονών Λιου Σιαομπό, που έχει τιμηθεί το 2010 με Νόμπελ Ειρήνης ενώ ήταν στη φυλακή, πέθανε σε ηλικία 61 ετών. Την είδηση του θανάτου του Σιαομπό ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Πρόσφατα είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στο ήπαρ σε τελικό στάδιο και μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ. Προ ημερών η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες, ωστόσο η μεταφορά του δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Σενγιάνγκ, ο Λιου εμφάνισε ταυτόχρονη ανεπάρκεια πολλών οργάνων κι οι προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν δεν είχαν αποτέλεσμα.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» δήλωσε η επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, η οποία απονέμει τα βραβεία, Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του κινέζου διαφωνούντα, πρόσθεσε.

Το 2010, ο Λιου τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Καθώς ήταν φυλακισμένος - καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών - το βραβείο του δόθηκε συμβολικά σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 στο Όσλο, με μια άδεια καρέκλα να έχει κρατηθεί για τον τιμηθέντα.

Η βράβευσή του με Νόμπελ είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, το οποίο είχε παγώσει τις σχέσεις του σε υψηλό επίπεδο με τη Νορβηγία.

Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και πολλές δυτικές χώρες, συμμετείχαν σε μια διεθνή κινητοποίηση, ζητώντας από τις κινεζικές αρχές να αφήσουν ελεύθερο τον Λιου, τον μόνο βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης που ήταν φυλακισμένος.

Ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας ειρήνης ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του μετά τον γερμανό ειρηνιστή Καρλ φον Οσιέτσκι, που είχε αποβιώσει το 1938 σε νοσοκομείο κρατούμενος των ναζί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σύζυγός του Λιου Σια παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2010.