Πώς ο Μακρόν «στρίμωξε» Τραμπ και Μέρκελ μαζί αλλά χωριστά στο Παρίσι

Πώς ο Μακρόν «στρίμωξε» Τραμπ και Μέρκελ μαζί αλλά χωριστά στο Παρίσι

Πώς καταφέρνει ο Γάλλος πρόεδρος να κρατάει τις ισορροπίες, χωρίς να φέρει σε επαφή τους δύο ηγέτες

Σήμερα βρίσκονται στο Παρίσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ - καλεσμένος του Μακρόν για τις αυριανές εκδηλώσεις της 14ης Ιουλίου - αλλά και η Αγγελα Μέρκελ,  για το προκαθορισμένο Γάλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Επειδή ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει στην καρδιά του τη γερμανίδα καγκελάριο, οι αριστοτέχνες του πρωτοκόλλου έχουν βρει τρόπο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε συνάντηση των δύο.

Παράλληλα βέβαια ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνει και μια πλευρά του χαρακτήρα του, να κατορθώνει ισορροπίες, καθώς δεν άλλαξε τίποτε στο πρόγραμμά του με την Καγκελάριο λόγω της επίσκεψης του Τράμπ.

Η επίσημη υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ από τον Εμμανουέλ Μακρόν προβλέπεται για τις 15:30 (τοπική ώρα) στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides). Ετσι κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One, στο αεροδρόμιο του Ορλύ στις 9:00 το πρωϊ, το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχεδόν την ίδια ώρα, στις 08:40, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο την Αγγελα Μέρκελ με την οποία επισκέφθηκε ένα εργαστήριο γλώσσας, βόρεια του Παρισίου. Επιστρέφοντας στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμμανουέλ Μακρόν προήδρευσε μαζί με την καγκελάριο του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, με επίκεντρο τη ευρωπαϊκή άμυνα, την ασφάλεια και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο των Invalides για την επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου.

Μία ώρα αργότερα, οι δύο ηγέτες συναντηθούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων καταρχάς για κατ’ ιδίαν συνομιλίες και κατόπιν με τη συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Στη συνέχεια, ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 18:15 τοπική ώρα. Θα ακολουθήσει το δείπνο με οικοδεσπότες τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν και επίσημους καλεσμένους τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια στο εστιατόριο Ιούλιος Βερν στον Πύργο του Άιφελ.

Αύριο Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του θα παρακολουθήσουν την παραδοσιακή, στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στη διάρκεια της οποίας θα παρελάσουν δίπλα δίπλα Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες.