Αντιδράσεις στην... αιρετική πρόταση του πρώην πρωθυπουργού
Ψυχρά υποδέχθηκαν τόσο υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι η Ρώμη να αψηφήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Ρέντσι, ο ηγέτης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), εισηγήθηκε η Ιταλία να ορίσει ως στόχο ένα σταθερό δημόσιο έλλειμμα ύψους 2,9% του ΑΕΠ την επόμενη πενταετία αντί να προσπαθεί να το μειώνει ώστε να τείνει προς το μηδέν, όπως ορίζουν οι σημερινοί σχεδιασμοί της Ρώμης και των Βρυξελλών.
Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η πρόταση αυτή του Ρέντσι —η οποία διατυπώνεται σε αποσπάσματα ενός βιβλίου του που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή— «είναι ένα θέμα (που θα εξετάσει) το επόμενο κοινοβούλιο» και απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα δήλωσε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα καταρτιστεί τον Σεπτέμβριο από τον Πάντοαν και τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και θα τηρεί τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό και στο 1,2% το 2018.
Ο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο, μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ιταλίας, θα όφειλε να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση για τη στρατηγική της Ρώμης για την οικονομία κι όχι απλά να επικεντρώνεται στους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα, σημείωσε εξάλλου ο Καλέντα σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η Corriere della Sera.
Ο Καλέντα σημείωσε ακόμη ότι η όποια ευελιξία όσον αφορά το έλλειμμα θα αξιοποιείτο καλύτερα αν κατευθυνόταν στις επενδύσεις. Ο Ρέντσι ανέφερε ότι το όποιο διαθέσιμο «δημοσιονομικό περιθώριο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για μειώσεις φόρων».
Για τον Ρέντσι το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο συμφωνήθηκε το 2012 και ορίζει δύσκολους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, ιδίως για κράτη με μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, είναι «ανόητο» και θα έπρεπε να καταργηθεί.
Η δήλωσή του ερμηνεύθηκε ως μια ένδειξη ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα στην Ιταλία δεν τάσσεται υπέρ της τήρησης του συμφώνου σταθερότητας — και οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, υπενθύμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι οι κανόνες της ΕΕ για τα δημοσιονομικά έχουν ήδη συμφωνηθεί, συζητήθηκαν μόλις πέρυσι και η μεταβολή τους «δεν πρόκειται να είναι εύκολη».
Ο Ρέντσι συγκρούστηκε επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της σχεδόν τριετούς θητείας του στον θώκο του πρωθυπουργού. Είχε αποφασίσει να μειωθεί το ποσοστό-στόχος για τη μείωση του ελλείμματος, κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο για τη μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους.
Το ιταλικό κρατικό χρέος (133% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.