Ο ιός Petya πλήττει υπολογιστές σε Ουκρανία, Ρωσία, Βρετανία, Ινδία και ΗΠΑ - Επιθέσεις αναφέρθηκαν σε Γαλλία και Νορβηγία
Δεύτερη μεγάλη κυβερνοεπίθεση μέσα σε ενάμιση μήνα εξαπολύθηκε εναντίον παγκόσμιων κολοσσών. Από τις πρώτες ανακοινώσεις, ανάμεσα στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο είναι η Ουκρανία και η Ρωσία. Θύματα των χάκερς έχουν πέσει ακόμα η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία και η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως.
Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε Γερμανία, Ινδία, Γαλλία και Νορβηγία.
Η φαρμακευτική εταιρεία Merck έγινε το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Στην Ουκρανία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ επλήγησαν από την κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα, οι τεχνικοί που εργάζονται ακόμη στον – κλειστό πλέον– σταθμό, να μετρούν τα επίπεδα της ραδιενέργειας χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας συσκευές Γκάιγκερ αντί για ηλεκτρονικά μέσα.
Επίθεση με τον ιό Petya
Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, οι επιθέσεις πιθανότητα έγιναν με το κακόβουλο λογισμικό Petya, που είχε πλήξει πολλά συσστήματα το 2016, αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.
Ο ιός - ένα "λυτρισμικό" - χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν.
Η Γιουροπόλ, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου, επιβεβαίωσε με ένα μήνυμα στο Twitter ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση με λυτρισμικό ενώ το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους εταίρους του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για να λυθεί το πρόβλημα.
Στα μέσα Μαΐου, μία τεράστιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση με ransomware - με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry - επηρέασε εκατομμύρια υπολογιστές, σε εκατοντάδες χώρες και χτύπησε τα Windows 7 της Microsoft περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.
Ποιοι κολοσσοί έχουν πέσει θύματα της νέας κυβερνοεπίθεσης
Η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, η Rosneft, έκανε γνωστό ότι οι διακομιστές της χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση ευρείας κλίμακας, αλλά δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή της.
Στην Ουκρανία το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης, μέσω ενός «άγνωστου ιού».
Μετά τις επιθέσεις αυτές, «οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις συναλλαγές με τους πελάτες τους και στην πραγματοποίηση τραπεζκών επιχειρήσεων», ανακοίνωσε η ουκρανική κεντρική τράπεζα (NBU).
Στη Δανία, δεκαεπτά τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας APM Terminals, που ανήκει στη Maersk έχουν δεχτεί κυβερνοεπίθεση, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι Rotterdam TV, επικαλούμενο εργαζόμενους σε αυτούς τους σταθμούς.
Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας, ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση "παρόμοια με εκείνη στη Maersk". Ανέφερε ότι έχει πληγεί "μία διεθνής εταιρεία", αποφεύγοντας όμως να την κατονομάσει.
Σύμφωνα εξάλλου με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική βιομηχανία Saint-Gobain.