Πέθανε ο πατέρας της ενωμένης Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Πέθανε ο πατέρας της ενωμένης Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ

Ο ιστορικός καγκελάριος της Γερμανίας έφυγε από τη ζωή, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας BILD. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, έγραψε η εφημερίδα Bild.
Απεβίωσε «σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Κολ υπήρξε ο μακροβιότερος καγκελάριος της Γερμανίας και πολιτικός «πατέρας» της νυν Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1930, στην περιοχή του Λουντβιχσχάφεν.

Εντάχθηκε στην νεολαία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) το 1947.

Σπούδασε νομικά, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Το 1958 πήρε διδακτορικό στη Φιλοσοφία.

Από το 1961 ως το 1963 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος και από το 1963 ως το 1969 Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή του κρατιδίου της Ρηνανίας και από το 1969 ως το 1976 πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Από το 1973 ήταν Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης (CDU) και από το 1976 μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Από το 1976 ως το 1982 διατέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος στην ομοσπονδία της Γερμανίας. Από το 1982 ήταν καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας και μετά την ενοποίησή της με την Ανατολική, Καγκελάριος της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998. Υπήρξε ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι κατηγορίες για εμπλοκή του σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος υπήρξε ο «κακός» επίλογος σε μια μακρά πολιτική καριέρα.