Σύμφωνα με το CNN, Ρώσοι κυβερνοπειρατές επιτέθηκαν στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων QNA και απέδωσαν στον εμίρη«ψευδείς» δηλώσεις για το Ιράν και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
ΗΠΑ, Γαλλία και Κουβέιτ εντείνουν τις διπλωματικές του προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης στον Κόλπο μεταξύ του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από την άλλη, την ώρα που το Ριάντ ανεβάζει του τόνους απέναντι στη Ντόχα.
Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία και αρκετές ακόμη σουνιτικές χώρες του Κόλπου, καθώς και η Αίγυπτος, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος, τα Νησιά Κομόρες και η Μαυριτανία, διέκοψαν τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το μικροσκοπικό εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία κι έχει σχέσεις με το Ιράν. Το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Υεμένη επέβαλαν επίσης οικονομικές κυρώσεις, όπως το κλείσιμο των χερσαίων, ναυτιλιακών και αεροπορικών συνδέσεων με το Κατάρ, απαγόρευσαν τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν σε εταιρείες του Κατάρ στον εναέριο χώρο τους, ενώ ανακοίνωσαν επίσης δρακόντειους περιορισμούς στην κίνηση των προσώπων.
Το Κατάρ από την πλευρά του απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του, τονίζοντας ότι η κρίση ξέσπασε μετά «την κυβερνοεπίθεση» που υπέστη ο ιστότοπος του πρακτορείου ειδήσεων της χώρας QNA, εξαιτίας της οποίας αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας «ψευδείς» δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Χθες το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ δημοσίευσε προκαταρκτική έκθεση της έρευνας που διεξάγεται για την κυβερνοεπίθεση, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, ξεκίνησε τον Απρίλιο με διάφορες «καινοτόμες τεχνικές μεθόδους» και ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου με τη δημοσίευση «κατασκευασμένων πληροφοριών». Ωστόσο, δεν έχει προς το παρόν κατονομάσει τους δράστες.
Το Κατάρ έχει ζητήσει τη βοήθεια του FBI στην έρευνα, ενώ όπως αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση την έρευνα συνδράμουν και Βρετανοί ειδικοί.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, Ρώσοι κυβερνοπειρατές φέρονται να ευθύνονται για την επίθεση αυτή.
Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα του Κατάρ που ήσαν ανεπτυγμένα στη Σαουδική Αραβία επέστρεψαν στη Ντόχα ενώ η κυβέρνηση του Ριάντ επέβαλε ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνια και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο (πάνω από 700.000 ευρώ) για όσους σαουδάραβες πολίτες εκφράζουν συμπάθεια στο Κατάρ μέσω κοινωνικών ιστότοπων.
Επίσης και οι αρχές του Μπαχρέιν απαγόρευσαν σήμερα στα μέσα ενημέρωσης και στους χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να εκφράζουν συμπάθεια στο Κατάρ, κάτι το οποίο πλέον θα επισύρει ποινή φυλάκισης.