Η ομηρία στο Ιρακινό Κοινοβούλιο έλαβε τέλος και οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί - Καμικάζι ανατινάχθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί
Τουλάχιστον 1ε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Τεχεράνη και 43τραυματίσθηκαν - σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό - κατά τις δύο επιθέσεις με Καλάσνικοφ στο Ιρακινό Κοινοβούλιο και στο μνημείο του Χομεϊνί, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν.
Οι δράστες των επιθέσεων ήταν Ιρανοί, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, πρέπει να πω ότι ήσαν από διάφορες περιοχές του Ιράν και είχαν ενταχθεί στο Ντάες (όπως αναφέρονται στο ΙΚ τα αραβικά κράτη)», δήλωσε ο Ρεζά Σαϊφολχαΐ.
Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατηγόρησαν σήμερα τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις. "Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση" αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ενας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του κτιρίου του ιρανικού κοινοβουλίου την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο κατά δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί στον χώρο.
Ιρανικά μέσα μετέδωσαν ότι και γυναίκα-καμικάζι ανατινάχθηκε κατά την επίθεση στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί.
Με νέες επιθέσεις απειλεί το Ισλαμικό Κράτος
Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι πέντε μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης ευθύνονται για την επιδρομή στο κοινοβούλιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί και ότι χρησιμοποίησαν τουφέκια εφόδου, χειροβομβίδες και γιλέκα με εκρηκτικά, ενώ υποστήριξε ότι σκότωσαν και τραυμάτισαν σχεδόν 60 ανθρώπους πριν πέσουν νεκροί.
Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση απείλησε εξάλλου την σιιτική πλειονότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ότι θα εξαπολύσει και νέες επιθέσεις στη χώρα, διαμηνύοντας ότι «το χαλιφάτο δεν θα χάσει την ευκαιρία να χύσει το αίμα τους» ωσότου να εφαρμοστεί η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, όπως τον ερμηνεύει το ίδιο.
Το Ιράν είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος απέναντι στους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος.
Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».
Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.