Γιούνκερ: Αυτό θα είναι το τέλος των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων
Εσχάτη των... ποινών θα αποδειχτεί για την Τουρκία, όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ, η απόφαση να επαναφέρει τη θανατική ποινή, προειδοποίησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμήνυσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, αλλά η επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα θα θέσει το ξεκάθαρο τέλος των διαπραγματεύσεων.
«Δεν είμαι της άποψης ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει τώρα να σταματήσουν», δήλωσε ο Γιούνκερ σε μια ομιλία του στο Βερολίνο σε ένα φοιτητικό συνέδριο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο διοργάνωσε ο σύνδεσμος Γερμανών εργοδοτών BDA.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν να πείσουν την Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και να προσανατολιστεί προς την Ευρώπη, αντί να απομακρύνεται από την Γηραιά ήπειρο και τις αξίες της, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Αν η Τουρκία γίνει ποτέ ένα κράτος-μέλος, δεν το ξέρω», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, κατέστησε σαφές στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα αποτελέσει την κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στο μπλοκ.
«Του είπα: ‘Αν επαναφέρετε την θανατική ποινή, τότε αυτό θα είναι το τέλος’» σημείωσε ο Γιούνκερ.
Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της εσχάτης των ποινών εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση υπέβαλε την πρόταση ή εάν ο λαός το ενέκρινε σε δημοψήφισμα.