Απήγγειλε ποιήματα σε έναν δρόμο, στο κέντρο της Μόσχας
Σοκ έχει προκαλέσει στη Ρωσία η βίαιη σύλληψη ενός 10χρονου που απήγγειλε ποιήματα σε έναν δρόμο, στο κέντρο της Μόσχας και η αστυνομία τον κατηγορεί για επαιτεία.
Το βίντεο της σύλληψης, που τραβήχθηκε με κινητό τηλέφωνο, μεταδόθηκε από πολλά ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και δείχνει το παιδί να φωνάζει "Σώστε με!" ενώ πολλοί αστυνομικοί το μεταφέρουν δια της βίας σε ένα περιπολικό.
Οι αστυνομικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο μικρός Όσκαρ Μιρόνοφ ζητιάνευε στον δρόμο, κάτι που απαγορεύεται εκ του νόμου. Ωστόσο, ο πατέρας του διαβεβαίωσε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του διάβαζε ποιήματα για να δουλέψει το υποκριτικό ταλέντο του και ότι η μητριά του τον παρακολουθούσε, καθισμένη σε ένα γειτονικό παγκάκι.
Η μητριά του Όσκαρ ήταν εκείνη που βιντεοσκόπησε τη σκηνή και κατόπιν τον ακολούθησε μέχρι το αστυνομικό τμήμα οπου τον μετέφεραν. Οι δυο τους παρέμειναν εκεί επί περίπου τέσσερις ώρες και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ovdinfo που παρακολουθεί τις προσαγωγές και τις συλλήψεις στη Ρωσία.
Η Επιτροπή Έρευνας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τόσο τις ενέργειες των αστυνομικών όσο και των γονιών του παιδιού. Έρευνα για την υπόθεση διεξάγει και η αστυνομία της Μόσχας.
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από αυτό το επεισόδιο, ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Μοσκόφσκι Κομσομόλετς είχε πλέξει το εγκώμιο του Όσκαρ, αναρτώντας και ένα βίντεο του στο Facebook. Στο βίντεο αυτό ο μικρός απαγγέλλει τον περίφημο μονόλογο "Να ζει κανείς ή να μην ζει" από τον Άμλετ του Σαίξπηρ, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του Αρμπάτ. Ο δημοσιογράφος Αλεξάντρ Μίνκιν αποκάλεσε τον Όσκαρ "πρίγκιπα του δρόμου" και "ήρωά του", προσθέτοντας ότι ορισμένοι περαστικοί του έδιναν χρήματα αλλά ότι ο 10χρονος δεν ζητιάνευε.
Ο δικηγόρος Ανατόλι Κουτσέρενα, ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πήγε στο αστυνομικό τμήμα και κατόπιν είπε ότι οι αστυνομικοί ζήτησαν συγγνώμη από τους γονείς του παιδιού. Σύμφωνα όμως με την αστυνομία, στον πατέρα επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ρουβλιών (περίπου 8 ευρώ) για μη άσκηση της γονικής εποπτείας.