Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν εθεωρείτο επικίνδυνος, χαρακτηριζόταν μάλλον περιθωριακός
O άνδρας που σκότωσε 22 ανθρώπους και τραυμάτισε περίπου 60 ταυτοποιήθηκε ως ο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, κάτοικος του Μάντσεστερ, λιβυκής καταγωγής.
Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο. Χαρακτηριζόταν μάλλον ως ένας περιθωριακός τύπος όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Γουεστμίνστερ, ο Χαλίντ Μασούντ.
Κανένας πάντως από την λιβανέζικη κοινότητα δεν υποψιαζόταν ότι ο Αμπέντι, ο οποίος περιγράφεται ως λίγο απόμακρος, πιστός και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, θα γινόταν δολοφόνος παιδιών.
Ήταν γεννημένος στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι.
Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.
Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.
Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης.
Είχε μια αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία.
Ωστόσο, κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη για τον Αμπέντι. Ο Μοχάμεντ Σαΐντ, υψηλόβαθμο πρόσωπο στο Τέμενος Ντίντσμπερι και Ισλαμικό Κέντρο, είπε ότι ο Σαλμάν τον είχε κοιτάξει "με μίσος" έπειτα από μια ομιλία του στην οποία καταφερόταν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Ανσάρ αλ-Σαρία της Λιβύης.
Ο Σαϊντ λέει ότι είχε κάνει ένα παθιασμένο κήρυγμα κατά της τρομοκρατίας και της ιερότητας της ζωής το 2015 και ότι 2.000 μέλη του τεμένους ήταν με το πλευρό του και λίγοι ήταν εναντίον του, ενώ κάποιοι είχαν συγκεντρώσει και υπογραφές επικρίνοντάς τον.
Κάποιοι γείτονες περιγράφουν ότι ο Σαλμάν, ο οποίος φορούσε ισλαμική ενδυμασία, δεν ήταν πάντα ήσυχος και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Ένας από αυτούς θυμάται ότι όταν κάποια φορά του έκανε παρατήρηση γιατί στάθμευσε το αυτοκίνητό του με τρόπο ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να βγουν από το πάρκινγκ τους, εκείνος του έκανε μια άσεμνη χειρονομία.
Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Σαλμάν έψελνε ισλαμικούς στίχους δυνατά καθώς περπατούσε, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα χωρίς να είναι σαφές πότε ακριβώς.
Τώρα, η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διακριβώσουν αν έδρασε μόνος του ή ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη την ευθύνη για την επίθεση κάνοντας λόγο για εκρηκτικούς μηχανισμούς και όχι για καμικάζι αυτοκτονίας. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές για αυτή την ανάληψη.