Καταγγελίες για χαλαρά μέτρα ασφαλείας στο Μάντσεστερ – Αγωνία για 12 αγνοούμενους

Καταγγελίες για χαλαρά μέτρα ασφαλείας στο Μάντσεστερ – Αγωνία για 12 αγνοούμενους

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενώ η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν ένας 22χρονος λιβυκής καταγωγής, ο Σαλμάν Αμπέντι

Η χθεσινοβραδινή επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη συναυλία της ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ μούδιασε την παγκόσμια κοινή γνώμη – τόσο για το μέρος όπου σημειώθηκε όσο και για το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν έφηβοι που πήγαν να δουν από κοντά το είδωλο τους.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι "στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησαν βόμβες ανάμεσα στο πλήθος" ενώ η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας 22χρονος λιβυκής καταγωγής, ο Σαλμάν Αμπέντι, ο οποίος πέθανε στο σημείο της επίθεσης.

Προτεραιότητα της αστυνομίας είναι να διαπιστώσει αν ο άνδρας έδρασε μόνος του ή υπό τις εντολές τρομοκρατικού δικτύου. Ήδη συνελήφθη ένας 23χρονος σε σχέση με την επίθεση.

Ωτσόσο, αυτό που προβληματίζει είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά την τραγωδία και μίλησαν για ελλιπή μέτρα ασφαλείας πριν την συναυλία στο Manchester Arena.

«Δεν μας έλεγξαν όταν μπήκαμε.Μιλήσαμε με κάποιους άλλους φίλους και μας είπαν κι εκείνοι πως κανείς δεν έλεγξε τις τσάντες τους ή κάτι ανάλογο. Πηγαίνω συχνά σε τέτοιες εκδηλώσεις και συνήθως ελέγχουν τις τσάντες για λόγους ασφαλείας τώρα όμως, δεν υπήρχε έλεγχος», δήλωσε σύμφωνα με το Euronews ο Κίρον Φέρις που ταξίδεψε από το Νιουκάστλ στο Μάντσεστερ για τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε γνωστό ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα και θα αναπτύξει επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς στις αθλητικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Σαββατοκύριακου στο Γουέμπλεϊ και τον αγώνα ράγκμπι στο Τουίκενχαμ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Αγωνία για 12 έφηβους που ακόμα αγνοούνται

Μεταξύ των 22 νεκρών - όπως ανακοινώθηκε επισήμως - βρίσκεται η 18χρονη Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ, μεγάλη θαυμάστρια της Αριάνα Γκράντε και ένα 8χρονο κοριτσάκι, η Σάρι Ρόουζ Ρούσος, την οποία αναζητούσε απεγνωσμένα η οικογένειά της  στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώθηκε από τις αρχές ότι σκοτώθηκε στην επίθεση.

Δεν έχει ταυτοποιηθεί ή γνωστοποιηθεί η ταυτότητα άλλου θύματος και δώδεκα άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την επίθεση, φωτογραφίες χαμογελαστών εφήβων και παιδιών που εξακολουθούν να αγνοούνται κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με hashtag #PrayForManchester (Προσευχηθείτε για το Μάντσεστερ).

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία

Αργά το βράδυ της Τρίτης η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανεβαίνει από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», που είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα να υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι σε δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, εξηγώντας πως το αυξημένο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δε σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά ότι μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε ακόμα γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια κομβικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.