Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Πούτιν-Αμπάς στη Μόσχα

Μέτα την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στη Βεθλεέμ τον περασμένο Ιούνιο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, βρέθηκε σήμερα στη Μόσχα, προσκαλεσμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν .

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες στην κατοικία του Ρώσου προέδρου και η ατζενατ περιελάμβανε κυρίως την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Ο Αμπάς δήλωσε ότι "ελπίζει, αργότερα μέσα στον χρόνο, να αρχίσουν και πάλι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τι Ισραήλ (οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2010), αν και οι πιθανότητες προόδου είναι λίγες".

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο ότι " η Ρωσία  είναι έτοιμη να κάνει ό, τι μπορεί " για να φέρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και πάλι στο προσκήνιο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε το παράσημο της Φιλίας στον Παλαιστίνιο ομόλογο του, για τη συμβολή του στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Αμπάς  "για τη μεγάλη συμβολή του στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Παλαιστίνης και την ανάπτυξη των διμερών κοινωνικών και ανθρωπιστικών σχέσεων".

Η Ρωσία, μέλος του Κουαρτέτου για την ειρήνευση στη Μέσης Ανατολής, έχει επικρίνει την ισραηλινή επέκταση των οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη και -σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες-  υποστήριξε την de facto αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2012.