Στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα συναντήθηκαν σήμερα επισήμως οι ηγέτες των Αραβικών χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.Η έναρξη των εργασιών έγινε υπό την σκιά των τελευταίων γεγονότων στην Τυνησία, τα οποία αναγκάζουν τον Τυνήσιο πρόεδρο , Μονσέφ Μαρχουκί, να επιστρέψει την Πέμπτη από το Στρασβούργο στην πατρίδα του και αν μην παρευρεθεί την σύνοδο του Οργανισμού.
Οι ηγέτες των ισλαμικών εθνών έκαναν έκκληση για διαπραγμάτευση και διάλογο των αντίμαχων πλευρών στη Συρία που θα δώσει τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Η κριση στην Συρία και οι προεκτάσεις της στον θρησκευτικό πόλεμο σουνιτών-σιϊτών που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, είναι τα κεντρικά θέματα της ατζέντας του Οργανισμού.
Σε σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μορσί κάλεσε "το κυβερνών καθεστώς στη Δαμασκό να μάθει τα μαθήματα της ιστορίας και να μην βάζει τα συμφέροντά του πάνω από εκείνα της χώρας” λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις που το έκαναν, αναπόφευκτα έπεσαν, εννοώντας τα καθεστώτα που ανετράπησαν από την Αραβική Άνοιξη. Παράλληλα, ο Μόσρι προέτρεψε όλα τα μέλη του Οργανισμού να στηρίξουν τις προσπάθειες της συριακής αντιπολίτευσης ώστε να έρθει τελικά η αλλαγή στη Συρία.
Σύμφωνα με το εκπρόσωπο του Μόρσι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής είχαν ιδιαίτερη συνάντηση οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Ιράν για την υποστήριξη της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στην Συρία, καθώς, όπως είπε- ο Αιγύπτιος πρόεδρος έφερε κοντά “τους πιο σημαντικούς παίκτες” .
Τα φώτα της παράστασης έκλεψε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζαντ καθώς είναι ο πρώτος Ιρανός ηγέτης που επισκέπτεται το Κάιρο μετά την Ιρανική επανάσταση του 1979. Η υποστηρικτική στάση όμως του Ιράν στον Σύρο πρόεδρο Μπασαρ αλ Άσαντ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλειοψηφία των αραβικών κρατών που θέλουν την πολιτική μετάβαση και την πτώση της Δαμασκού.
Μάλιστα, αρκετά από τα κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει την επιθυμία μιας στρατιωτικής εισβολής στη Συρία. Ο Αχμαντινετζάντ από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση τώρα που “ η συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης”.
Παρόλα αυτά, ο Αχμαντινετζάντ πρότεινε στον Μοχάμεντ Μόσρσι την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για "εξωτερικούς παράγοντες που εμποδίζουν μια στρατηγική συνεργασία" Ισραήλ- Αιγύπτου.