Συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ο οποίος επανέλαβε την βούληση της Άγκυρας να έχει ρόλο διαπραγματευτή
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα των υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την πρόταση να φιλοξενήσει η χώρα του μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τόνισε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Χακάν Φιντάν υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και στις από κοινού δηλώσεις των δύο υπουργών μετά τη συνάντησή τους σημείωσε, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για την εγκαθίδρυση της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τις συνομιλίες, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν» δήλωσε, τονίζοντας ότι στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
«Σήμερα, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του, υπάρχει μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι σύμφωνη με την πολιτική μας από την αρχή του πολέμου. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ ως μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετέχουν και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα διακόψει τις εχθροπραξίες σε περίπτωση μόνο που η όποια ειρηνευτική διευθέτηση θα εξυπηρετεί τους στόχους της Μόσχας. Συγκεκριμένα ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Θα σταματήσουμε τις εχθροπραξίες μόνο όταν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα που θα ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Η επίσκεψη του Λαβρόφ πραγματοποιείται κατά την τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία εβδομάδα μετά το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τουρκική πρωτεύουσα. Έτερο βασικό θέμα στις συνομιλίες του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Χακάν Φιντάν ήταν οι εξελίξεις στη Συρία.
Ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «περιμένουμε από όλους να σεβαστούν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σε μια εποχή που γίνονται θετικά βήματα για την επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή μας», ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει κοινή στάση για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και του PKK. Η Τουρκία ζητά την κατάργηση της κουρδικής αυτονομίας, τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, βασικός κορμός των οποίων είναι οι κουρδικές δυνάμεις YPG. Η 'Αγκυρα υποστηρίζει ότι η YPG συνδέεται με την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, την οποία κατηγορεί για τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος της Τουρκίας.
«Σήμερα, συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Συρία με τον κ. Λαβρόφ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν. Έχουμε παρόμοιες απόψεις σχετικά με την ανάγκη αποτροπής αποσχιστικών κινημάτων», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι Αμερικανικές βάσεις στη Συρία διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στη χώρα.
«Ο σκοπός αυτών των βάσεων ήταν να σφετεριστούν την πιο εύφορη γη από άποψη τροφίμων, την πιο πλούσια γη από άποψη υδρογονανθράκων και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τις παράνομες πωλήσεις. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν πολύ ενεργά αυτόν τον πλούτο του συριακού λαού για να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία των λεγόμενων οιονεί κρατικών δομών στη βορειοανατολική Συρία, κυρίως με στόχο να τροφοδοτήσουν την κουρδική αυτονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι διαφορετικές πολιτικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες θα πρέπει να λάβουν μέρος στην εθνοσυνέλευση για το μέλλον της Συρίας, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσουν θετικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού.