Πάπας Φραγκίσκος: «Ντροπιαστική» η κατάσταση στη Γάζα

Πάπας Φραγκίσκος: «Ντροπιαστική» η κατάσταση στη Γάζα

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον βομβαρδισμό αμάχων ούτε να βλέπουμε παιδιά να ξεπαγιάζουν»

Ο πάπας Φραγκίσκος ενέτεινε σήμερα τις επικρίσεις του για τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «πολύ σοβαρή και ντροπιαστική». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έκανε λόγο για την εποχή «ψευδών ειδήσεων» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης όταν χρησιμοποιείται για «χειραγώγηση συνειδήσεων».

Στην ετήσια ομιλία του προς τους διπλωμάτες, η οποία αναγνώστηκε από συνεργάτη του, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στις συνθήκες στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι υποφέρουν από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και τους θανάτους λόγω του ψύχους. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον βομβαρδισμό αμάχων ούτε να βλέπουμε παιδιά να ξεπαγιάζουν επειδή τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ή έχουν πληγεί ενεργειακά δίκτυα», τόνισε το κείμενο της ομιλίας.

Η ομιλία, γνωστή ως «κατάσταση του κόσμου», απευθύνθηκε σε εκπροσώπους 184 χωρών στο Βατικανό, παρουσία και του Ισραηλινού πρέσβη. Ο ποντίφικας, που συνήθως αποφεύγει να παίρνει θέση σε συγκρούσεις, έχει γίνει πιο ευθύς απέναντι στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς, αφήνοντας υπαινιγμούς για πιθανή γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 250. Η απάντηση του Ισραήλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 46.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με τον πληθυσμό να έχει εκτοπιστεί σχεδόν στο σύνολό του.

Στη συνέχεια της ομιλίας, ο πάπας κατήγγειλε τις «ψευδείς ειδήσεις» και τις στρεβλώσεις της αλήθειας, τονίζοντας πως αυτές όχι μόνο αλλοιώνουν τα γεγονότα, αλλά διαστρεβλώνουν τη συνείδηση, οδηγώντας σε παραπλανητικές αντιλήψεις. Υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

Έκλεισε τη μακρά αναφορά του στις ψευδείς ειδήσεις τασσόμενος υπέρ μιας «διπλωματίας της ελπίδας που θα είναι μια διπλωματία της αλήθειας».

«Η εκπαίδευση πρέπει να προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζονται για την προσωπική ανάπτυξη και τη συμμετοχή στο μέλλον της κοινωνίας», κατέληξε ο ποντίφικας.