Η φυγή του έκπτωτου ηγέτη της Συρίας και το χρονικό των έκτακτων γεγονότων
Ο Σύρος ηγέτης Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένεια του βρίσκονται στη Μόσχα, μετέδωσαν το βράδυ της Κυριακής τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πηγή στο Κρεμλίνο, μετά την πτώση των συριακών αρχών την οποία προκάλεσε η αιφνιδιαστική επίθεση ομάδων ανταρτών υπό τη διοίκηση των ριζοσπαστών ισλαμιστών.
"Ο Άσαντ και τα μέλη της οικογένειας του έφτασαν στη Μόσχα. Η Ρωσία, βάσει ανθρωπιστικών λόγων, τους χορήγησε άσυλο", δήλωσε η πηγή στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.
Η φυγή από τη Συρία
Ο Άσαντ εγκατέλειψε αεροπορικώς τη Δαμασκό, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, ότι ένα αεροσκάφος της Syrian Air απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού με άγνωστο προορισμό, στο οποίο ενδεχομένως επέβαινε ο πρόεδρος της Συρίας.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με αραβικά μέσα, κατευθύνθηκε αρχικά προς την παράκτια περιοχή της Συρίας, προπύργιο των Αλαουιτών, αλλά στη συνέχεια πραγματοποίησε απότομη στροφή 180 μοιρών και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.
Η Ρωσία το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ εγκατέλειψε το αξίωμά του και έφυγε από τη χώρα του, αφού έδωσε εντολές για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ή αν ο ρωσικός στρατός σκοπεύει να παραμείνει στη Συρία.
Οι Σύροι αντάρτες κατά του καθεστώτος δήλωσαν ότι εκδίωξαν τον Άσαντ, καταλαμβάνοντας τη Δαμασκό την Κυριακή, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της οικογένειας του, η οποία διήρκεσε πάνω από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ο επικεφαλής των ανταρτών Άμπου Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, σε δήλωση που διαβάστηκε από την κρατική τηλεόραση της Συρίας, τόνισε ότι δεν υπάρχει επιστροφή: «Το μέλλον είναι δικό μας», ανέφερε η δήλωσή του. Ο αλ-Τζολάνι, ηγέτης της ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), ανέφερε ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί θα παραμείνουν υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού του Άσαντ μέχρι να παραδοθούν επισήμως.
Ο λιβανικός στρατός δήλωσε ότι ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία, έπειτα από την δραματική πτώση της κυβέρνησης Άσαντ.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ «προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες», προειδοποιώντας ωστόσο ότι ενέχει και «σημαντικούς κινδύνους», προσθέτοντας ότι θα λάβει μέτρα κατά πιθανών απειλών προς το Ισραήλ.
Στη Δαμασκό, όπου οι πολίτες γιορτάζουν στους δρόμους, είχε κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. (13:00 GMT) έως τις 5 π.μ. (02:00 GMT).
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την παρουσία τους στην ανατολική Συρία και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την ανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή ότι ο Άσαντ «έφυγε από τη χώρα του» μετά την απώλεια της υποστήριξης από τη Ρωσία. «Ο Άσαντ έφυγε», ανέφερε στην πλατφόρμα Truth Social. «Ο προστάτης του, η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν ενδιαφερόταν πλέον να τον προστατεύσει».
Το Ιράκ, σύμφωνα με αναφορές, εκκένωσε την πρεσβεία του στη Συρία και μετέφερε το προσωπικό του στο Λίβανο, λίγες ώρες μετά την ανατροπή του Άσαντ και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αντάρτες. Οι λόγοι της εκκένωσης δεν ανακοινώθηκαν.
Καθώς οι ένοπλοι αντάρτες προχωρούσαν στην κατάληψη πόλεων σε όλη τη Συρία, άνοιξαν τις φυλακές όπου εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 άτομα θεωρούνταν αγνοούμενοι ή είχαν εξαφανιστεί βίαια από το 2011, από τα χέρια του καθεστώτος. Μεταξύ αυτών ήταν η στρατιωτική φυλακή Σεντάγια, η οποία είναι διαβόητη για τις ιδιαίτερα βίαιες και εξευτελιστικές μεθόδους βασανιστηρίων που εφαρμόζονταν εκεί.