Στον «πάγο» έβαλε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Στον «πάγο» έβαλε η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να τη βοηθήσουν στρατιωτικά, ώστε να «αλλάξει την τροχιά» του πολέμου, «μια για πάντα», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε

Χωρίς να ικανοποιήσει το πάγιο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει την «αλλαγή φρουράς» στο Λευκό Οίκο και το τελικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων των εμπλεκομένων. Οι εταίροι συμφώνησαν πάντως, να παρέχουν κατά προτεραιότητα αντιαεροπορικά συστήματα για την προστασία των ουκρανικών υποδομών από τις ρωσικές επιθέσεις. «Η Ουκρανία εκ των πραγμάτων αποτελεί τμήμα της διατλαντικής οικογένειας και η βοήθεια προς την Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πραγματική συμβολή στην διατλαντική ασφάλεια» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί, όταν έρθει η ώρα, ότι η Ουκρανία θα μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη από θέση ισχύος. Ο Ρούτε τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να διατηρούμε την Ουκρανία στη μάχη». Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να τη βοηθήσουν στρατιωτικά, ώστε να «αλλάξει την τροχιά» του πολέμου, «μια για πάντα», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Και ενώ οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν το σχέδιο των προσεχών ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη ακόμα δύο ουκρανικών οικισμών.«Σημαντικές ενισχύσεις χρειάζονται στην περιοχή του Ντονέτσκ. Μέσα στο Δεκέμβριο περιμένουμε οπλικά συστήματα από αρκετούς εταίρους, επιπλέον υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν εντός του Ιανουαρίου για την αεράμυνά μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την έλλειψη στρατευσίμων ωστόσο στην Ουκρανία επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τόνισε ότι «ακόμα και με χρήματα και με τα πυρομαχικά, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή, για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα. Η Ουκρανία πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την περαιτέρω επιστράτευση, αλλά αυτές είναι αναγκαίες αποφάσεις». Ήδη ο Νοέμβριος χαρακτηρίζεται ως ο χειρότερος μήνας για τους Ουκρανούς από την αρχή του πολέμου, αφού έχασαν εδάφη σε έκταση όση η πόλη της Νέας Υόρκης.