Ο Λαβρόφ προειδοποιεί: Η υπομονή της Ρωσίας φτάνει στα όρια της μετά τις τελευταίες επιθέσεις

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί: Η υπομονή της Ρωσίας φτάνει στα όρια της μετά τις τελευταίες επιθέσεις

Υποστήριξε ότι η Ρωσία πρόσεχε να μην «πηδήξει πάνω από το άλογο», γιατί μόλις το κάνει θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση την Τετάρτη ότι η υπομονή της Ρωσίας έχει ένα όριο, σχολιάζοντας έτσι τις νέες ουκρανικές επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, επιθέσεις που ενέκρινε στο τέλος της θητείας του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

«Έχουμε πολλά ρητά που απεικονίζουν τον χαρακτήρα του λαού μας: «Μετρήστε επτά φορές και κόψτε μόνο μία!», «Ο Θεός έκανε υπομονή και μας εμπιστεύτηκε να είμαστε υπομονετικοί», αλλά η υπομονή τελειώνει αναπόφευκτα αν υποβληθεί σε ατελείωτη δοκιμασία», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση καθώς συνόδευε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια επίσκεψη στο Καζακστάν.

Στην ίδια δήλωση υποστήριξε ότι η Ρωσία πρόσεχε να μην «πηδήξει πάνω από το άλογο», γιατί μόλις το κάνει θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει, αναφερόμενος στις απειλές για αντίποινα που έχουν ήδη διατυπωθεί από τη Μόσχα μετά την εξουσιοδότηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους.

Αφού έλαβε το πράσινο φως από τους συμμάχους της, η Ουκρανία επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, που έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα. Η Ρωσία ανταπέδωσε χτυπώντας ένα εργοστάσιο όπλων στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oresnik επισημοποιώντας έτσι την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της για να μειώσει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ακολούθησαν, όμως, δύο νέες ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους ATACMS, το Σάββατο και τη Δευτέρα, σε μια ρωσική αντιαεροπορική συστοιχία S-400 και σε ένα αεροδρόμιο στη ρωσική επαρχία Κουρσκ, που υπήρξε επίσης στόχο της προηγούμενης επίθεσης με πυραύλους Storm Shadow. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 10 από τους 13 πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία σε αυτές τις δύο τελευταίες επιθέσεις και ότι ετοιμάζει νέα αντίποινα, παραδέχοντας ταυτόχρονα ότι οι πύραυλοι που δεν καταρρίφθηκαν έφτασαν στους στόχους τους και προκάλεσαν ακόμη και θύματα μεταξύ του Ρώσικου στρατού.

Αφού ενέδωσε στις επίμονες απαιτήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει επιδρομές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να παραδώσει όλη τη βοήθεια που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο στην Ουκρανία πριν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος ήταν επικριτικός για τη βοήθεια που προσφέρθηκε στο Κίεβο και υποσχέθηκε να συνάψει γρήγορα ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επίσης, σύμφωνα με αδιευκρίνιστους αξιωματούχους που επικαλέστηκε την περασμένη εβδομάδα δημοσίευση των New York Times, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα κατά την υπόλοιπη περίοδο μέχρι το τέλος της θητείας του. «Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ακόμη ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ουκρανία τα πυρηνικά όπλα που της ανήκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό θα αντιπροσώπευε τεράστιο και άμεσο αποτρεπτικό (για τη Ρωσία). Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα θα να ήταν περίπλοκο και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις», γράφει επίσης η αμερικανική εφημερίδα.

Σχολιάζοντας αυτή την ιδέα, την οποία χαρακτήρισε «τρελή», η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της θα μπορούσαν να φέρουν την ανθρωπότητα «στο χείλος της καταστροφής».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επί του παρόντος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε την Τρίτη ότι εάν η Δύση προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα, η Ρωσία θα θεωρήσει αυτή τη μεταφορά ισοδύναμη με πυρηνική επίθεση εναντίον της. και ένας λόγος να απαντήσουμε με πυρηνικές επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Πούτιν είχε προηγουμένως απειλήσει το Κίεβο και τη Δύση ότι η Ρωσία θα απαντήσει με «αποφασιστικό και συμμετρικό» τρόπο σε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι μια απόφαση υπέρ του αιτήματος του Κιέβου να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους θα σήμαινε άμεση εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι ο εντοπισμός στόχων μέσω δορυφόρου και η κατεύθυνση πυραύλων προς αυτούς δεν μπορεί να επιτευχθεί από τον ουκρανικό στρατό χωρίς τη συμμετοχή των χωρών που προμηθεύει αυτούς τους πυραύλους.