Νέες απειλές Πούτιν: «Έχουμε δικαίωμα να χτυπάμε κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία»

Νέες απειλές Πούτιν: «Έχουμε δικαίωμα να χτυπάμε κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία»

Στην Ουάσιγκτον ακούν με προσοχή όσα λέγονται από το Κρεμλίνο

Νέες απειλές κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του εξαπέλυσε επίθεση υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα μπορεί να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας τα όπλα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ρωσίας.

Παράλληλα ανέφερε πως η χώρα του «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πλήξει τη Ρωσία. Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει δοκιμές μάχης του υπερηχητικού συστήματος πυραύλων «Oreshnik» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν. «Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο έλεγε πως η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και επτά πυραύλους κρουζ, με στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στο Ντνίπρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης το αμφισβητούν, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στην Ουάσιγκτον ακούν με προσοχή όσα λέγονται από το Κρεμλίνο, όμως δεν αξιολογούν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ως ένδειξη ότι πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού. Θεωρούν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ρητορικής κλιμάκωσης που επιχειρεί η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την αποθάρρυνση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έχει αποδείξει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο έως και την τελευταία ημέρα που θα είναι στον Λευκό Οίκο. Επομένως, στην Ουάσιγκτον αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ψυχραιμία μεν, σε απόλυτη εγρήγορση δε.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος σκέφτεται να ακυρώσει χρέος 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος του συνολικού δανείου που έχει δοθεί στην Ουκρανία, σε μια ακόμη προσπάθεια να βοηθηθεί το Κιέβο πριν αναλάβει ο επόμενος πρόεδρος.

Τι έλεγαν δυτικοί αξιωματούχοι για τον πύραυλο

«Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο», δήλωσαν δύο Δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς, αντικρούοντας την επίσημη εκδοχή από την Ουκρανία.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως η αξιολόγηση βασίστηκε σε αρχική ανάλυση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό το συμπέρασμα να αλλάξει.