«Βόμβα» Ερντογάν για την παραμονή του στην εξουσία: «Όσο με στηρίζει ο λαός, θα συνεχίσω να τον υπηρετώ»

«Βόμβα» Ερντογάν για την παραμονή του στην εξουσία: «Όσο με στηρίζει ο λαός, θα συνεχίσω να τον υπηρετώ»

Ανοιχτό «παράθυρο» άφησε ο Τούρκος πρόεδρος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσεγια τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο Σύνταγμα για επανεκλογή του

«Όσο ο Θεός μου δίνει χρόνια και όσο με στηρίζει ο λαός, θα συνεχίσω να υπηρετών τον τουρκικό λαό» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα του επέτρεπαν να εκλεγεί όσες φορές θέλει.

Θεωρητικά είναι η τελευταία θητεία του Ερντογάν, αλλά στην Τουρκία έχει ξεκινήσει συζήτηση για αλλαγές στο Σύνταγμα σχετικά με την εκλογή προέδρου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. «Ως κυβέρνηση και ως συμμαχία θα συνεχίσουμε να φροντίσουμε την κληρονομιά, που μας εμπιστεύτηκε ο λαός μας. Όσο ο Θεός μας δίνει χρόνια, και όσο ο λαός μας δίνει υποστήριξη, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Τουρκία και τον τουρκικό λαό» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Συνέχισε δε με προκλητικές δηλώσεις σχετικά με την επικράτεια της χώρας του και τις επεκτατικές του βλέψεις. «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο, αλλά το τελευταίο κράτος που ιδρύθηκε σε αυτά τα εδάφη. Όμως είναι πιο σημαντικό πως όλοι γνωρίζουμε, ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο τα εδάφη από την Αδριανούπολη στο Καρς, από τη Τραπεζούντα μέχρι και το Χατάι. Γινόμαστε μάρτυρες αυτής της πραγματικότητας, όταν κάθε φορά επισκεπτόμαστε το εξωτερικό. Η Τουρκία με την αναπτυσσόμενη οικονομία της, το αυξανόμενο κύρος της, με τις αυξανόμενες ικανότητες στα εξοπλιστικά και στην άμυνα, με την εξωτερική πολιτική που έχει αρχές, που ακολουθεί τις οδηγίες που έρχονται από το παρελθόν και την ιστορία, είναι η πηγή ασφάλειας της περιοχής. Η Τουρκία λάμπει σαν ένα αστέρι. Ο στόχος του "αιώνα της Τουρκίας" δεν προκαλεί ενθουσιασμό μόνο στους πολίτες της χώρας μας, αυξάνει και τις προσδοκίες στη "γεωγραφία της καρδιάς μας"» είπε.

«Αφού πήγε ο Κεμάλ στη Λιβύη, γιατί αντιδρούν πώς πήγαμε εμείς»

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκεπτόμενος ένα μουσείο συνοδευόμενος από τον δημοσιογράφο, Μουράτ Μπαρντακτσί, που ασχολείται με την οθωμανική ιστορία και την τουρκική μουσική ιστορία, όταν του επιδείχθηκε μία φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ στην Τρίπολη στη Λιβύη, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρθρογράφο της Haberturk «αφού πήγε ο Κεμάλ στη Λιβύη, γιατί αντιδρούν πώς πήγαμε εμείς».

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Είχαμε μια εγκάρδια συζήτηση με τον κ. Τραμπ. Ήταν σε ένα οικογενειακό δείπνο εκείνη την ώρα. Ο Έλον Μασκ και το παιδί του Μασκ ήταν μαζί του, και κάπως έτσι είχαμε τη συνομιλία μαζί τους. Συζητήσαμε την εκλογική διαδικασία και τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Έκανε επίσης ωραίες δηλώσεις για την Τουρκία σχετικά με την επόμενη διαδικασία. Τον καλέσαμε στη χώρα μας. Ελπίζω ότι θα αποδεχτεί την πρόσκλησή μας και έτσι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν» είπε αρχικά.

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει θέμα με τα F-35 μεταξύ μας και των ΗΠΑ. Υπάρχει μια διαδικασία σχετικά με τους S-400. Μιλώντας για την Τουρκία επί προεδρίας Τραμπ σχετικά με το θέμα των F-35, είχε πει: "Έδωσαν τα χρήματα, αλλά δεν δίνεις ακόμα τα αεροπλάνα;". Υπάρχουν δηλώσεις. Ας δούμε σε ποια βάση θα στηρίξουμε αυτά τα θέματα τη νέα περίοδο και πώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Ως Τουρκία, οι προσδοκίες μας από τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι γνωστές».

«Εντός 24 ωρών είχαμε τηλεφωνική επαφή, έτσι θα γίνει και τώρα» δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ κατά την προηγούμενη θητεία του. Αν και κατά καιρούς υπήρξαν διαφωνίες, η πρότυπη συνεργασία Τουρκίας και ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητη στην προηγούμενη προεδρία του. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με τον Ντόναλντ Τραμπ τη νέα περίοδο και θα συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις εξελίξεις, μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας, όπως και πριν.

Για παράδειγμα, θα εξετάσουμε την απόσυρση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία. Πώς θα τερματίσουν την υποστήριξή τους στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG; Πιστεύω ότι θα τα βάλουμε σε μια συγκεκριμένη βάση συναντώντας και συζητώντας μαζί του προσωπικά, επικοινωνώντας μαζί του τηλεφωνικά. Γιατί δεν δυσκολευτήκαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Τραμπ το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε επαφή μέσα σε 24 ώρες και, κατά συνέπεια, προσπαθούσαμε να έχουμε αποτελέσματα μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Σε αυτή την περίοδο, δεν νομίζω ότι θα έχουμε προβλήματα ως προς αυτό».