Συνδέεται με την κλιματική αλλαγή – Πού κατευθύνεται η κακοκαιρία
Το καταστροφικό καιρικό φαινόμενο στο οποίο ο ψυχρός και θερμός αέρας συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 95 ανθρώπων στην Ισπανία . Το μοτίβο αυτό πιστεύεται ότι εμφανίζεται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το φαινόμενο είναι γνωστό τοπικά ως «DANA», ένα ισπανικό ακρωνύμιο για το απομονωμένο κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο, και σε αντίθεση με τις κοινές καταιγίδες ή θύελλες, μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από πολικά ή υποτροπικά ρεύματα αερίων μαζών.
Όταν ψυχρός αέρας πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, προκαλεί την άνοδο θερμότερου αέρα γρήγορα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες.
Ανεμοστρόβιλοι και χαλαζόπτωση
Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους, όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.
Η ανατολική και η νότια Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο φαινόμενο λόγω της θέσης τους μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου. Ζεστές, υγρές αέριες μάζες και ψυχρές μάζες συναντώνται σε μια περιοχή όπου τα βουνά ευνοούν τον σχηματισμό σύννεφων καταιγίδας και βροχοπτώσεων.
Το «DANA» αυτής της εβδομάδας ήταν μία από τις τρεις πιο έντονες τέτοιες καταιγίδες τον περασμένο αιώνα στην περιοχή της Βαλένθια, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet.
«Οι προβλέψεις ήταν σύμφωνες με αυτό που συνέβη. Αλλά σε μια περιοχή μεταξύ Ουτιέλ και Τσίβα στην επαρχία της Βαλένθια, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 300 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτήν την περιοχή, τα συστήματα καταιγίδων σχηματίστηκαν και αναδημιουργούνταν συνεχώς» εξήγησε.
Ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο «DANA» προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή , οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και οι θερμότερες και υγρότερες ατμοσφαιρικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία συχνότερων ακραίων επεισοδίων.
«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα στο πόδι, εκτός από το ότι στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, αυτού του είδους τα γεγονότα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα» δήλωσε ο Ισπανός μετεωρολόγος και ερευνητής δρ Ερνέστο Ροντρίγκεθ Καμίνο.
Προτού επινοηθεί ο όρος «DANA» στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για κάθε δυνατή βροχόπτωση το φθινόπωρο, χαρακτηριστικό του μεσογειακού κλίματος, συνηθιζόταν η δημοφιλής ονομασία «Gota fria» (Ψυχρή σταγόνα) στην Ισπανία και σε μέρη της Γαλλίας. Ο όρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στην καθομιλουμένη.
Η προέλευσή του χρονολογείται από το 1886, όταν Γερμανοί επιστήμονες εισήγαγαν την ιδέα του «kaltlufttropfen» ή σταγόνα ψυχρού αέρα προκειμένου να περιγράψουν την αναταραχή σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά χωρίς εμφανή αντανάκλαση στην επιφάνεια.
Η Aemet λέει ότι η έννοια των ψυχρών σταγόνων είναι ξεπερασμένη και ορίζει το «DANA» ως ένα κλειστό κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο που έχει απομονωθεί και διαχωριστεί από έναν συσχετιζόμενο αεροχείμαρρο. Η Aemet λέει ότι τα «DANA» ορισμένες φορές παραμένουν στάσιμα ή ακόμη και κινούνται προς τα πίσω, από την Ανατολή προς τη Δύση.
Τραγωδία δίχως τέλος στη Βαλένθια
Τους 95 έφτασαν οι νεκροί από τη θεομηνία στη Βαλένθια, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι σοροί που έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί από την πλημμυρισμένη πόλη μεταφέρονται στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.
Εκεί έχει στηθεί ένα πρόχειρο νεκροτομείο, όπου την Πέμπτη οι συγγενείς των θυμάτων θα κληθούν να αναγνωρίσουν τους οικείους τους.
Ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες είπε απόψε στην κρατική τηλεόραση TVE ότι 92 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο στη Βαλένθια, η οποία είναι η περιοχή που υπέστη το χειρότερο πλήγμα . Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική Καστίγια – Λα Μάντσα και ένας στην Ανδαλουσία.
Πρόκειται για τις φονικότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα της Ιβηρικής εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας χάος σε αρκετές κοινότητες.
Τι έφταιξε για την τραγωδία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC , η καταστροφή στη Βαλένθια φέρεται να οφείλεται σε διοικητικές αλλαγές στις τοπικές υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης .
Συγκεκριμένα, η περιφερειακή κυβέρνηση κατάργησε τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια (UVE) κατά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2023. Μάλιστα, ομογενής που μένει στην περιοχή υποστήριξε ότι το μήνυμα του 112 καθυστέρησε τουλάχιστον πέντε ώρες, γεγονός που αποδείχθηκε μοιραίο.
Μέχρι στιγμής, οι έρευνες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από την Πέμπτη έως το Σάββατο.
Επίσης, η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανακοίνωσε ότι τα φαινόμενα υποχωρούν στη Βαλένθια και στα νότια της χώρας. Εντούτοις, η κακοκαιρία κατευθύνεται στα βόρεια προς τη Βαρκελώνη και αναμένεται να χτυπήσει βαριά τις παράκτιες περιοχές.
«Συναγερμός στα βορειοανατολικά: Μπορεί να σημειωθούν πολύ ισχυρές βροχές» έγραψε η AEMET σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Βγάζουν πτώματα το ένα πίσω από το άλλο»
Τον απόλυτο τρόμο έζησαν οι κάτοικοι της Βαλένθια μετά την καταστροφή που έπληξε την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.
Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί περιγράφουν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega τον εφιάλτη που έζησαν λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «απόλυτη καταστροφή, βιβλική καταστροφή».
«Βγάζουν πτώματα το ένα πίσω από το άλλο. Από τύχη δεν μας πήρε εμάς » λένε για να περιγράψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η φονική βροχόπτωση.
«Χτυπούσαν οι σειρήνες από τα τηλέφωνα να μη βγούμε από το σπίτι, οπότε κλειστήκαμε στο σπίτι, ήρθε μήνυμα σε όλη τη Βαλένθια. Από τις 11 μέχρι τις 6 χτυπούσε ο συναγερμός» αναφέρει αρχικά ο επιχειρηματίας Πάνος Τσιγάρας, ο οποίος ζει στην ελληνική κοινότητα της Βαλένθια.
«Φίλοι μου Ισπανοί αγνοούνται, τους ψάχνουμε, η αστυνομία, είναι όλα μπλοκαρισμένα, δεν υπάρχει πολύ πόσιμο νερό, έχουν κόψει το νερό στα νότια προάστια, δεν υπάρχει ίντερνετ, ηλεκτρισμός».
«Στο βόρεια προάστια έπεσαν δέντρα και υπήρξαν πλημμύρες, αλλά το σοβαρό έγινε στα νότια προάστια. Υπάρχει αστυνομία, πυροσβεστική και κάθε μισή ώρα βγάζουν πτώματα. Βρήκαν ανθρώπους κολλημένους στο ταβάνι μέσα στα εμπορικά κέντρα. Το 112 μάς είχε πει πως θα υπάρξει βαριά κακοκαιρία , αλλά αυτό που έγινε στη Βαλένθια είναι κάτι που δεν έχω ξαναζήσει σε όλη την Ευρώπη. Δεν εξηγείται αυτό που έγινε στη Βαλένθια.
Στη Βαλένθια βρέχει 2-3 φορές τον χρόνο. Είχαμε 28 βαθμούς και όλοι ήταν για μπάνιο την προηγούμενη ημέρα. Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα με αυτό, δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς. Στο νότιο μέρος δεν έχουν νερό και ρεύμα. Ένας φίλος μου έχασε το 2χρονο παιδί του. Από τις 8 μέχρι τις 12 το βράδυ χτυπούσαν οι σειρήνες».
«Στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να είναι πόσες χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά και λεωφορεία εγκλωβισμένα, τους έπιασε το νερό μέσα, έχουν κόψει την πόλη, δεν μπορούμε να πάμε σε εκείνη τη μεριά » προσθέτει ο κ. Τσιγάρας.
«Είδα με τα μάτια μου ένα μικρό τμήμα της καταστροφής, δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στο νερό, φανταστείτε σαν να σας έλεγα στην Αττική ότι η Αττική Οδός, η Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η Αθηνών – Κορίνθου γίνανε ποτάμια και παρέσυραν φορτηγά αυτοκίνητα . Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί δυστυχώς αγνοούμενοι» λέει ο Πέτρος Ορφανίδης.
«Τα πράγματα είναι πολύ τραγικά. Έχουν χαθεί πάρα πολλοί άνθρωποι. Έχουν πλημμυρίσει σχεδόν όλα τα ποτάμια. Συγγενείς μας, φίλοι μας είναι εγκλωβισμένοι και ζούμε αυτή την αγωνία και εμείς να δούμε μήπως μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους» λέει ο Δημήτρης Βαμβακάς.