Η Τεχεράνη σταθμίζει το κόστος μιας ανταπάντησης στο Ισραήλ
Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με την ονομασία «Ημέρες Μετάνοιας».
Το πρώτο κύμα του χτυπήματος, σύμφωνα με το Axios, επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν. Το δεύτερο και το τρίτο κύμα επικεντρώθηκαν σε βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σε χώρους παραγωγής όπλων, κατά τη χθεσινοβραδινή απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με την ονομασία «Γιμί Τ’σουβά».
Το Ισραήλ ενημέρωσε το Ιράν από την Παρασκευή για τις αεροπορικές επιδρομές προειδοποιώντας τους μάλιστα να μην απαντήσουν, ανέφεραν στο Axios τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια περιορισμού της ανταλλαγής επιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αποτροπής μιας ευρύτερης κλιμάκωσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το Ιράν ανέφερε ότι απέκρουσε ότι την ισραηλινή επίθεση και ότι σημειώθηκαν μόνο «περιορισμένες ζημιές» σε στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε ως αντίποινα για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ισραηλινό μήνυμα μεταφέρθηκε στους Ιρανούς μέσω πολλών τρίτων χωρών.
«Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν εκ των προτέρων στους Ιρανούς πού πρόκειται να επιτεθούν και πού δεν θα επιτεθούν» είπε πηγή στο Axios.
Δύο άλλες πηγές είπαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισαν ότι εάν το Ιράν ανταπαντήσει, το Ισραήλ θα προχωρήσει σε άλλη πιο σκληρή επίθεση, ειδικά εάν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί άμαχοι.
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν απάντησε για σχολιασμό.
Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα ανταπαντήσει σε περίπτωση επίθεσης.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, δύο Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. «Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και προστατεύοντας τον λαό και τα συμφέροντα του Ιράν, θυσίασε δύο μαχητές του ενώ αντιμετώπιζε βλήματα από το εγκληματικό σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε «διάφορα στρατιωτικά κέντρα» της χώρας αποτελούν «σαφή παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Σε νέα ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η Τεχεράνη «θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί απέναντι σε ξένες επιθετικές πράξεις».
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τονίζει τη χρήση όλων των υλικών και πνευματικών δυνατοτήτων του ιρανικού έθνους για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του, καθώς και την τήρηση των καθηκόντων της προς την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, την ατομική και συλλογική ευθύνη όλων των χωρών της περιοχής για την προστασία της ειρήνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο είναι «η κύρια αιτία της έντασης και της αβεβαιότητας» στη Μέση Ανατολή.
Είπε ότι το Ιράν καλεί τα μέλη του ΟΗΕ να αναλάβουν «επείγουσα και συλλογική δράση» κατά των «κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», όπως τις αποκάλεσε.
Από την πλευρά της η αναλύτρια του BBC, Λις Ντούσετ σχολιάζει ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να εκτιμήσει σε αυτή τη φάση το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στην αεράμυνα της και αυτό διότι γνωρίζει πως αν χτυπήσει ξανά, το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί ακόμη πιο σκληρά.
Όπως εκτιμά, η Τεχεράνη, η οποία δεν θέλει να παρασυρθεί σε έναν ακόμη πιο επικίνδυνο ολοκληρωτικό πόλεμο, θα σταθμίσει μεταξύ άλλων το πολιτικό κόστος -στο εσωτερικό και στην περιοχή- της απάντησης ή μη, πριν αποφασίσει για την επόμενη κίνησή της το Ιράν πριν τις επόμενες κινήσεις του.
Ειδικό βάρος έχει η δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά πως εάν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Και κατέληξε: «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».
Κομιστής του μηνύματος του Ισραήλ φέρεται να ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ. «Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.