Η Τουρκία βομβάρδισε «32 στόχους» του PKK και συμμάχων του στο Ιράκ και στη Συρία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Η Τουρκία βομβάρδισε «32 στόχους» του PKK και συμμάχων του στο Ιράκ και στη Συρία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία TUSAS – Πέντε νεκροί, 22 τραυματίες

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές.

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια δήλωσε χθες πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είναι «πολύ πιθανό» να ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, τα πέντε θύματα της επίθεσης ήταν τέσσερις εργαζόμενοι της τουρκικής βιομηχανίας του αμυντικού τομέα TUSAS και αυτοκινητιστής ταξί.

Οι δράστες —άνδρας και γυναίκα— «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), κατά τον υπουργό Εσωτερικών Γερλίκαγια.

Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Γερλίκαγια.

Το PKK, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πώς έγινε το χτύπημα στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS

Βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης δείχνουν δύο δράστες μέσα και έξω από το κτίριο, ενώ σε ξεχωριστό βίντεο φαίνεται μια έκρηξη.

Οι δράστες σκότωσαν τον οδηγό ταξί για να κλέψουν το όχημά του, προκειμένου να μεταβούν στην TUSAS, ή αλλιώς ΤΑΙ (Turkish Airspace Industry), όπως είναι η αγγλική ονομασία με την οποία είναι ευρύτερα γνωστή διεθνώς. Η TAI είναι βασικός παίκτης στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας διάφορα αεροσκάφη για εμπορική και στρατιωτική χρήση.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία για τη σύνοδο κορυφής των Brics, καταδίκασε την «άθλια τρομοκρατική επίθεση» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

Αργότερα ανήρτησε μια μακροσκελή δήλωση στο Χ, λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν γρήγορα για να εξουδετερώσουν την απειλή και ότι «καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της».

O υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, «έδειξε» ευθέως ως υπεύθυνη την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), δηλώνοντας ότι «πάντα δίνουμε στα μέλη του ΡΚΚ την τιμωρία που τους αξίζει, θα πληρώσουν και τώρα υψηλό τίμημα».

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση ενημέρωσης για τις λεπτομέρειες της επίθεσης και οι χρήστες σε μεγάλες περιοχές της χώρας ανέφεραν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το YouTube, το Instagram, το Facebook και το X, σύμφωνα με το BBC.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης της Τουρκίας προειδοποίησε ότι όλες οι εικόνες που σχετίζονται με το περιστατικό θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προέτρεψε τους χρήστες να μην μοιράζονται εικόνες που «εξυπηρετούν τον σκοπό της τρομοκρατίας».

 

Οι δύο τρομοκράτες έφτασαν σε μια είσοδο του συγκροτήματος μέσα σε ένα ταξί, το οποίο είχαν κλέψει. Μόλις βγήκαν άνοιξαν πυρ και κατευθυνθήκαν προς το συγκρότημα.

Μάλιστα ακούστηκε έκρηξη στην είσοδο, όπως φαίνεται και σε πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα social media, πιθανότατα από πυροδότηση κάποιου εκρηκτικού μηχανισμού.

 

Οι δύο τρομοκράτες έφεραν βαρύ οπλισμό και σακίδια που μπορεί να περιείχαν εκρηκτικά. Κάμερες ασφαλείας μάλιστα έχουν καταγράψει την είσοδο των δύο ενόπλων με το πρόσωπο του άνδρα να φαίνεται καθαρά.

Το προσωπικό της εταιρείας κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.

Αμέσως μετά την επίθεση, οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση και ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ από την Τουρκία.