Επεισόδιο με τον Κάρολο στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας – «Δεν είσαι δικός μου βασιλιάς. Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας»

Επεισόδιο με τον Κάρολο στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας – «Δεν είσαι δικός μου βασιλιάς. Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας»

«Γ@@ την αποικία» φώναζε μια γερουσιαστής, ενώ την απομάκρυναν οι Αρχές

Ένταση επικράτησε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο στην Καμπέρα τη στιγμή που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη ο βασιλιάς Κάρολος.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Βρετανός μονάρχης είχε ανέβει στο βήμα και εκφωνούσε τον λόγο του, η γερουσιαστής Λίντια Θορπ τον διέκοψε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, προκαλώντας αμηχανία στην αίθουσα.

Η γερουσιαστής Θορπ φώναξε «f**k την αποικία» και «Δεν είσαι δικός μου βασιλιάς. Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας» ενώ ήταν τυλιγμένη σε ένα γούνινο παλτό ιθαγενών Αβορίγινων, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

 

 

Ενώ οι άνδρες της ασφάλειας προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη Θορπ να πλησιάσει τον μονάρχη, ο Κάρολος είχε γυρίσει προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανίζι και συζητούσαν ήσυχα στην εξέδρα.

 

Η κ. Θορπ είναι η πρώτη γυναίκα Αβορίγινας από την πολιτεία της Βικτώριας που γίνεται γερουσιαστής. Όταν ορκίστηκε στο κοινοβούλιο αρνήθηκε να δώσει όρκο πίστης στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ.

Η γερουσιαστής ήταν ένα από τα περίπου 20 άτομα που διαμαρτύρονταν καθώς το βασιλικό ζεύγος κατέθετε στεφάνι σε πολεμικό μνημείο νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

 

Η προσπάθειά της να έρθει σε αντιπαράθεση με τον βασιλιά έγινε αφού εκείνος μίλησε σε πολιτικούς και αξιωματούχους στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα.