Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ήταν ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ήταν ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορούσε τον Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαίρι του 2016

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρούταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση του Herkul Nağme αναφέρθηκε ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2024 και πληροφορίες για τις διαδικασίες ταφής θα κοινοποιηθούν αργότερα».

Το Herkul Nağme συμπληρώνει ότι «ο δάσκαλος μας περπάτησε στον ορίζοντα της ψυχής του στις 21.20 το βράδυ, στις 20 Οκτωβρίου 2024, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για λίγο. Οι γιατροί του θα κάνουν δήλωση τις επόμενες ώρες».

Ο Γκιουλέν είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ως ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 και ότι διοικούσε ένα παράλληλο κράτος στη χώρα για να καταλάβει τον έλεγχο ορισμένων κυβερνητικών λειτουργιών, ενώ βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το κίνημα του Γκιουλέν έχει χαρακτηριστεί ως «μετριοπαθές Ισλάμ» και ο ίδιος ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του χρησιμοποιούν τις δομές της αγοράς και της τεχνολογίας και είναι δραστήριοι χρήστες των social media, των ψηφιακών τεχνολογιών και των δημοσίων σχέσεων.

Σημειώνεται πως οι δύο άνδρες είχαν υπάρξει σύμμαχοι, όταν ο Ερντογάν είχε επωφεληθεί από το δίκτυο του Γκιουλέν για να εμπεδώσει την εξουσία του. Όμως ο Γκιουλέν έγινε ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του λαού για τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στα τέλη του 2013 που έπληξε τον στενό κύκλο του προέδρου.

 

Ο Ερντογάν κατηγορεί έκτοτε τον ιμάμη ότι εγκαθίδρυσε «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει, κάτι που οι «γκιουλενιστές» αρνούνται.

Ο ιεροκήρυκας ήταν εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1999, πολύ πριν κατηγορηθεί για προδοσία στη γενέτειρά του. Εμφανιζόταν δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ έδινε λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.

Το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν προτείνει ένα μείγμα μυστικισμού των σούφι και αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων με βάση το Ισλάμ. Η διδασκαλία του για ένα Ισλάμ ανοιχτό στην εκπαίδευση και τις επιστήμες, καθώς και στον διαθρησκευτικό διάλογο του εξασφάλισε εκατομμύρια οπαδούς, αλλά και την καχυποψία των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους στην Τουρκία.

Η αντίδραση του Ερντογάν μετά τη ρήξη τους ήταν πολύ ισχυρή. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, στον στρατό, έκλεισε σχολεία που διαχειριζόταν το Χιζμέτ και απέλυσε χιλιάδες αστυνομικούς. Επιτέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που υποψιαζόταν ότι έτρεφαν συμπάθεια για τον Γκιουλέν.