To Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σύμφωνα με τους «New York Times»

To Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σύμφωνα με τους «New York Times»

Πριν από δύο χρόνια, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη προσομοίωσαν ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times»,  το Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι λένε ανώνυμα στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές βάσεις, ή σε στόχους των μυστικών υπηρεσιών ή της ιρανικής ηγεσίας. Τα πυρηνικά φαίνεται πως αποτελούν στόχο για αργότερα, εάν οι Ιρανοί αντεπιτεθούν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πριν από δύο χρόνια, δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βρυχηθήκαν πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσομοιώνοντας ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μια άσκηση που οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις διαφήμιζαν ανοιχτά ως άσκηση «πτήσεων μεγάλης εμβέλειας, εναέριου ανεφοδιασμού και πλήγματος μακρινών στόχων». Ο σκοπός της άσκησης δεν ήταν απλώς να εκφοβίσει τους Ιρανούς. Σχεδιάστηκε επίσης για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν: η ισραηλινή αεροπορία εκπαιδεύτηκε για να διεξάγει την επιχείρηση μόνη της, παρόλο που οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στην επίθεση.

Σε συνεντεύξεις, πρώην και νυν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η χώρα έχει την ικανότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναρωτιούνται αθόρυβα αν οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται τελικά για ένα τέτοιο μεγάλο χτύπημα έστω και μόνοι τους, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη έκκληση στο εσωτερικό του Ισραήλ, που επαναλαμβάνεται από ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες, να εκμεταλλευτούν τη στιγμή – αφού ολοένα και αυξάνονται οι φωνές που λένε ότι το Ιράν βρίσκεται στο κατώφλι παραγωγής πυρηνικής βόμβας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον έχει παροτρύνει το Ισραήλ αντί για το χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις να επιλέξει το σαμποτάζ, τη διπλωματία και τις κυρώσεις ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προγράμματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν είχε πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αντ’ αυτού εστίαζε στη Χεζμπολάχ, έως ότου ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε πρωθυπουργός το 2021. Ο Μπένετ, ο οποίος αύξησε τις εκκλήσεις του τις τελευταίες ημέρες να χτυπηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γρήγορα «παρήγγειλε νέες ασκήσεις για την προσομοίωση πτήσης μεγάλων αποστάσεων προς το Ιράν και να διατεθούν νέοι πόροι στις προετοιμασίες».

«Ο πυρηνικός στόχος είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος», δήλωσε ο στρατηγός Frank McKenzie, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα πολεμικά σχέδια του Ιράν όταν διοικούσε την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις σε αυτόν τον στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές από αυτές — συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής υποδομής — θα ήταν ευκολότερο να εκτελεστούν.