Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία

Η δημόσια κηδεία θα τελεστεί μόλις εκλείψουν οι φόνοι για στοχοποίηση όσων θα συμμετέχουν σε αυτήν από το Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος της σιιτικής οργάνωσης

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο, ετάφη «προσωρινά» σε μυστική τοποθεσία, λόγω φόβων ότι η κηδεία του θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο AFP πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ετάφη σε προσωρινή τοποθεσία, εν αναμονή συνθηκών που θα επιτρέψουν μια δημόσια κηδεία», δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε ανωνυμία. Η πηγή διευκρίνισε, πως είναι αδύνατο προς το παρόν να πραγματοποιηθεί η κηδεία στα νότια προάστια της Βηρυτού, «λόγω των απειλών του Ισραήλ ότι θα στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες στην κηδεία και τον τόπο ταφής του». Το τελετουργικό των σιιτών μουσουλμάνων επιτρέπει την ταφή σε προσωρινή τοποθεσία σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, σε ένα θεαματικό ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, η Χεζμπολάχ προσπάθησε με τη διαμεσολάβηση Λιβανέζων αξιωματούχων, να εξασφαλίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες «εγγυήσεις», προκειμένου να οργανώσει δημόσια κηδεία. Όμως λόγω των συνεχών ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τέτοιες εγγυήσεις.

Ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δήλωσε από την πλευρά του, ότι σκοτώθηκε μαζί με περίπου είκοσι μέλη της Χεζμπολάχ. Μία εβδομάδα μετά τον θάνατό του, δεν έχει οριστεί ακόμη διάδοχός του. Ο εξάδελφός του Χασέμ Σαφι αλ-Ντιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ που έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, έχει αναφερθεί ως πιθανός διάδοχός του.