«Να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους»
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπέγραψαν χθες Τετάρτη κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» διάρκειας «21 ημερών» στον Λίβανο, όπου η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλεί να πυροδοτήσει ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.
«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.
Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.
Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους είδε «σημαντική πρόοδο» στην υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, που κατ’ αυτόν μπορεί να «τονώσει» τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης — οι τελευταίες παραμένουν σε αδιέξοδο το τελευταίο διάστημα.